Gólyatáborok: szigorúbb szabályok

A jövő évi törvényalkotás első intézkedései között várható a hallgatói önkormányzatok működésének átalakítása.

Csókás Adrienn
2014. 12. 17. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2015-ös parlamenti ülésszak elején, várhatóan már februárban megszavazzák azokat a jogszabályi módosításokat, amelyek rendezik a hallgatói önkormányzatok (HÖK) felelősségvállalását és az egyetemi, főiskolai rendezvények szervezését, így a következő tanévben esedékes gólyatáborokat már egységes, szigorú szabályozás szerint bonyolíthatják le az intézmények – tudta meg lapunk a felsőoktatási államtitkártól. Palkovics Lászlót azután kérdeztük a diákképviseletek működésének átalakításáról, hogy az Index újabb gólyatábori nemi erőszakról közölt cikket tegnap, amely az elmúlt hónapokban már a harmadik nyilvánosságra kerülő eset. Palkovics László emlékeztetett, hogy a felsőoktatási stratégiában foglaltak szerint céges alapokra helyezik az egyetemi és főiskolai rendezvényszervezést, így a HÖK mint szervezeti egység a jövőben már nem szervezhet önállóan gólyatábort sem.

Az Indexnek nyilatkozó áldozat arról számolt be, hogy az erőszakot azonnal jelezte a hallgatói önkormányzat jelen lévő tagjainak, ők azonban lebeszélték arról, hogy mentőt hívjon vagy feljelentést tegyen, ehelyett itatni kezdték, egy nap múlva pedig helyhiányra hivatkozva hazaküldték a gólyatáborból.  A lány azóta sem tett feljelentést, a lapnak úgy fogalmazott: nem akarta börtönbe juttatni az elkövetőt, és félt attól is, hogy ha bárkinek beszél a történtekről, akkor őt hibáztatják majd.

Hogy melyik főiskola táborában történt az eset, azt nem árulta el, ám az idei tanévkezdés óta kiszivárgott esetek közül ez már a harmadik szexuális erőszak, ami hazai felsőoktatási intézményhez köthető. Augusztus végén az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának táborában erőszakoltak meg egy elsőéves hallgatót (az elkövető ellen büntetőeljárás indult), majd néhány hétre rá kiderült, hogy az ELTE jogi karának 2013-as táborában is hasonló történt. A szervező HÖK-ösöket mindkét esetben elmarasztalták, voltak, akiket kirúgtak, másokat határozott időre felfüggesztettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.