Kiadták a riasztást

A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki.

MNO
2014. 12. 28. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez vasárnap este eljuttatott veszélyjelzésében kiemeli: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére hétfőre is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt. Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Békés, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak. Mukics Dániel azt javasolta: téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy gps-t is a kocsiba.

Emellett tizenkét megyére – Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala – a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.
A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél.

Az előrejelzés szerint hétfőn néhány órára országszerte kisüt a nap, de több helyen futó hózáporok lehetnek, helyenként heves havazás is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 4 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 fok körül valószínű.

Folyamatosan esik a hó a Dunántúl nagy részén, Bács-Kiskun megye déli területein és Csongrádban, több autópálya burkolata sónedves, latyakos, és sok helyen az erős szél is gondot okoz – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője vasárnap este az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: az Útinform szolgálat késő délutáni összesítése szerint folyamatosan esik a hó a Dunántúl nagy részén, Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében, továbbá Bács-Kiskun megye déli területein és Csongrádban.

Az M1-es és az M5-ös autópálya sónedves, ahogyan az M7-es is, de ott Fonyód térségében latyakos szakaszok is lehetnek. Az M43-as burkolata ugyancsak latyakos – közölte a kommunikációs osztályvezető.

Ahol intenzíven esik a hó, ott a főutak és az alsóbbrendű úthálózat burkolata havas, letaposott havas, hókásás vagy latyakos. A Dunántúl középső és északi területein, az Alföldön és a Tiszántúlon vizes, sónedves a burkolat – tájékoztatott.

Közepes erejű szél fúj a Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében, Veszprém nagy részén és Kaposvár környékén. Erős széllökéseket jelentettek Zala megyéből, míg Fertőszentmiklós, Sárvár és Vasvár környékén, valamint Edelény térségében viharos lökéseket mértek. Egyes dunántúli területeken emiatt már síkosabbá váltak az utak, kisebb mértékben már hordja a havat a szél – hívta fel a figyelmet Pécsi Norbert Sándor.

Jelezte, hogy éjszaka főleg a nyugati és déli határvidéken hófúvásos útszakaszok alakulhatnak ki. Mivel ilyen körülmények között a hóeltakarítás is jóval több időt vesz igénybe – hiszen a burkolatról letakarított havat a nagy erejű széllökések szinte azonnal visszahordják az útra –, a közlekedőknek érdemes utazás előtt tájékozódniuk a Magyar Közútnál – zárta tájékoztatását.

Az aktuális útviszonyokról az Útinform oldalon, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook- és Twitter-oldalán tájékozódhat.

Korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is felhívta a figyelmet a várható télies időjárásra. A szervezet azt kérte, hogy mindenki kövesse az időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, valamint a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt is javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem VÉSZ (Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás) alkalmazását.

Csak a hólánccal rendelkező autók léphetnek be Magyarország területére a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőhelyeken – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-vel. Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében vasárnap 17 órától a Szlovákia, illetve Ausztria felől érkezőknek nem kötelező feltenniük a hóláncot, azonban az autókban rendelkezniük kell vele, mivel az utakon nagy mennyiségű hóra, illetve hóátfúvásokra kell számítani.

Lezárja a rendőrség a Baranya megyei Kozármislenyt elkerülő utat vasárnap két kamion elakadása miatt – tájékoztatott honlapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A közlemény szerint a járművek keresztbe fordultak a Pécshez közeli 578-as úton, mentésüket a pécsi hivatásos tűzoltók végzik. A katasztrófavédelem arra kéri a közlekedőket, vasárnap este válasszanak más útvonalat.

A barcsi határátkelőnél nem léphetnek be Horvátország területére a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek – tájékoztatta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t vasárnap. A korlátozás a rendkívüli időjárási, látási és útviszonyok miatt 16 órakor lépett hatályba. Magyarország területére egyelőre nem korlátozzák a belépést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.