Lökdösődés volt a Parlamentnél

Civil szervezetek tüntettek kedden országszerte a kormány politikája ellen. A fővárosi ellenzéki demonstráción felbukkant Budaházy György is.

RZ
2014. 12. 16. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvény elején közölték: a megmozdulás fő célja, hogy összefogja az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető különböző csoportokat.

Gács Anna, az oktatási hálózatok közös szónoka a teret megtöltő tömeg előtt a kormány oktatási politikáját bírálva úgy fogalmazott: új magyar köztársaság megteremtése a cél, amelyben mindenkinek egyenlőek az esélyei.

A beszédeket követően a tüntetők a Széchenyi rakparton át a Kossuth Lajos térre vonultak. A tüntetés kezdete előtt egy csoport, köztük Budaházy György megpróbálta megzavarni a rendezvényt, de a rendőrök kikísérték őket a József nádor térről.

A Hvg.hu tudósítása szerint a Parlamentnél néhány tüntető nekiment a rendőrsorfalnak, valaki lefújta vagy leöntötte az egyik rendőrségi kamerát. Kicsit később többen is dobálni kezdték a rendőröket palackokkal és alumíniumdobozokkal, mire a rendőrök könnygázt fújtak a tüntetők első sorára. A Hír TV a helyszínről tudósított, emiatt zúgott a „mocskos hírtévé!”

Az ATV tudósítása szerint a tüntetés után pár száz ember a helyszínen maradt és farkasszemet nézett a rendőrökkel, akik lassan megkezdték a tér kiürítését. Este tíz óra után már csak páran lézengtek a Kossuth téren.

Több vidéki városban is tartottak demonstrációkat. Miskolcon mintegy százan vettek részt a tüntetésen, a kormány távozását, a parlament feloszlatását, a képviselők elszámoltatását követelték. Nyíregyházán több mint kétszázan demonstráltak, közöttük sárga rózsákat osztottak ki, egyesek uniós és amerikai zászlókat tartottak a kezükben, majd egy nagy magyar zászlót feszítettek ki. Békéscsabán a „demokráciát felszámoló Orbán-rezsim” ellen tiltakoztak, de demonstrációt tartottak többek közt Sopronban, Szegeden, Debrecenben, Százhalombattán, Dunaújvárosban, Szolnokon és Pécsen is.

Több külföldi városban is hirdettek tüntetést helyi magyarok. Bécsben 40-50-en demonstráltak, Magyarország az EU-hoz tartozik, Stop Paks 2, Stop Fidesz – ilyen és ehhez hasonló szövegű transzparenseket emeltek a magasba. Párizsban negyven magyar fiatal fejezte ki nemtetszését a kormány politikájával szemben, a kint tanuló magyar diákok által szervezett megmozdulás a 2010-es választások óta történt „számtalan antidemokratikus intézkedés” ellen tiltakozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.