Torzszülötteitől kapja a maflásokat az MSZP

Úgy tűnik, a veszprémi jelölést is lenyúlják a kis pártok a szocialisták elől.

2014. 12. 02. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint a farok csóválhatja a kutyát: a budapesti főpolgármester-jelölési mizéria után most a veszprémi időközi választás esetében is olybá tűnik, a parányi balliberális kis pártok beelőzik az MSZP-t, és az úgynevezett „demokratikus ellenzéki” oldalon még mindig legcombosabbnak tűnő alakulat helyett ők mondják meg, ki legyen a közös jelölt, aki mögé felsorakozva „lebonthatják” a kormányerők kétharmados parlamenti többségét.

A jelölt Kész Zoltán lehet, aki alig néhány napja saját maga jelentette be az interneten önálló, független jelölti indulását. Kész – mint erről a bejelentő közleményben is szól – szervezője volt az elmúlt időszak kormányellenes tüntetéseinek, de veszprémiként most szűkebb pátriájából indulva verekedné be magát az országos politikába. Céljai között – konkrétumok említése nélkül – szerepel az „arcátlan politikai korrupció” megállítása, az „ellopott magánnyugdíj” visszaszerzése, a „működésképtelen kórházak” újraszervezése, az iskolák „szabadságának visszaadása”, és hogy ne nőjön fel minden negyedik gyerek mélyszegénységben, éhezve. Kiosztja még az indulásán szintén gondolkodó Simicska Lajost és legyávázza a már vissza is lépett Török Gábor politológust (aki mögé a Jobbik szívesen beállt volna), mindennek tetejébe pedig bejelenti, elfogadja a kétharmad lebontásán fáradozó valamennyi politikai erő mögött állók támogatását, ám az ajánlat a Jobbik felé nem érvényes.

A bejelentés után felgyorsultak az események a baloldalon, először Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke jelezte, hogy a legalkalmasabb jelöltet a helyiek feladata megtalálni, ezért örömmel fogadta a Polgári Platform nevű alakulat vezetője, Kész Zoltán indulását. Ez még csak igen nyakatekert támogatása volt Késznek, nem köntörfalaztak viszont a Fodor Gábor-féle Liberálisok, akik hétfőn sajtóközleményt adtak ki: Kész Zoltán alkalmas és esélyes jelölt Veszprémben.

Kedden aztán jött a gyurcsányi párt is: a Demokratikus Koalíció „Támogatjuk Kész Zoltán veszprémi jelöltet!” címmel kezdi kommünikéjét, a politikai aktivistát makulátlan demokratának titulálva.

Az MSZP közben már egy lóhossznyi lemaradásban van. Először arról lehetett hallani, hogy az MSZP korábbi elnöke, Mesterházy Attila veszprémi indulóként rehabilitálná magát, ám a pártelnökség nem valószínű, hogy repesett az örömtől, amikor az erről szóló hírt a Magyar Hírlap hasábjain elolvasta – azóta sem hallani, hogy Tóbiás József bármelyik nyilatkozatában pozitív módon szólt volna az értesülésről –, mindössze annyit tudunk, hogy december 15-én döntenek valamiről Mindazonáltal valamit lassan lépniük kellene a jelölés ügyében, különben megint úgy járnak, mint Falus Ferenc kis pártok általi, végül balsikerűnek bizonyult „feltalálásakor”, illetve Bokros Lajosra cserélésekor.

A veszprémi mandátum eredetileg Navracsics Tiboré lett áprilisban, a fideszes politikus azonban biztosként tagja lett az EU „kormányának”, az összeférhetetlenség miatt pedig lemondott parlamenti helyéről, ezt hivatott újraosztani az időközi választás februárban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.