Visszakapják pénzüket a betétesek

Keddtől megkezdődnek a kifizetések a Tisza Takarékszövetkezet betétesei számára.

HZS
2014. 12. 15. 22:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank december 5-én visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét és betétkifizetési tilalmat rendelt el. A Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek jelenleg nincs teendőjük, a kártalanítást a Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA) automatikusan megkapják. Az érintettek számára az OBA honlapján új ügyfélportál indult. Ennek segítségével a betétesek hamarosan nyomon követhetik a kártalanítás folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat, illetve ügyfélszolgálaton keresztül is érdeklődhetnek.

„Az Országos Betétbiztosítási Alap és a Magyar Posta megfeszített munkájának eredményeként a betétesek már kedden kézhez vehetik megtakarításukat, vagy elhelyezhetik azt valamilyen biztonságos megtakarítási termékben” – mondta el Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója a közlemény szerint. A százezer forintig a kézbesítők házhoz viszik a kártalanítási összeget.

A százezer és két és fél millió forint között pedig a postai kézbesítőktől értesítőt kapnak a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget. A Magyar Posta a gyors, zökkenőmentes ügyintézés érdekében a kifizetésben érintett posták kapacitását és biztonsági szolgálatát megerősítette – mondta Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.

2,5 és 5 millió forint között OBA Betétbiztosítási Kártya útján lehet felvenni a pénzt. A kártyát, a hozzá tartozó PIN kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.

Az 5 millió forint feletti kártalanítási összeggel rendelkező ügyfelek részére a posta a kifizetési elszámolásokat, valamint az OTP Bank kártalanításra javasolt fiókjainak elérhetőségéről szóló információkat kézbesíti. A betétesek két százalékának pénzét egyelőre nem fizetik ki, mert zárolt, külföldi állampolgár betétjéről van szó, illetve gyámhatósági vagy egyéb igazolásra vár. Ezek tisztázását követően a kártalanítás késlekedés nélkül megtörténik.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően – az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét. A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, mintegy 30,7 millió forintot kaphatnak függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.