Visszavont törvényjavaslat

Lapunk úgy értesült, a matricák elszámolhatóságának lehetővé tételét az MSZP szorgalmazta.

2014. 12. 17. 4:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz kérésére levette a napirendről az Országgyűlés azt a törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a parlamenti képviselők ingyen jussanak autópálya-matricához, és akár 50 négyzetméteresnél nagyobb lakást is bérelhessenek a fővárosban az állam költségén. A javaslat azért került a média kereszttüzébe, mert éppen az M0-s fizetőssé tételével egy időben derült ki, hogy a képviselők a módosítás elfogadásával mentesítenék magukat a fizetési kötelezettség alól.

Lapunk úgy értesült, nem a Fidesz, hanem az MSZP szorgalmazta a törvény módosítását annak érdekében, hogy a jövőben ne kelljen fizetni az autópálya-matricákért, jelenleg ugyanis a képviselőknek járó üzemanyagkártyával csak a benzin számolható el. A szocialisták kérték azt is, hogy lazítsanak az irodabérlés szabályain, azt pedig a Jobbik szorgalmazta, hogy a képviselők 50 négyzetméteresnél nagyobb lakást is bérelhessenek a fővárosban.

Úgy tudjuk, a Fidesz korábban azért egyezett bele a tervezett módosításokba, mert lehetővé akarták tenni a frakciók költségvetésén belül a bér és a dologi költségek közötti átjárhatóságot. Tegnap reggel 8 óráig volt lehetőség arra, hogy az országgyűlési törvény zárószavazását bármelyik frakció lekérje a napirendről, de információink szerint ezt egyedül a Fidesz tette meg.

A szocialisták most azt kérik, senkinek ne kelljen fizetnie az M0-s használatáért. Az MSZP rendkívüli parlamenti ülésnapot is kezdeményez annak érdekében, hogy még karácsony előtt kiderüljön, ki támogatja és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét. Kunhalmi Ágnes, a párt fővárosi elnöke szerint az a céljuk, hogy azokon az utakon, ahol 2014-ben nem kellett fizetni, jövőre se kelljen, és ezt országgyűlési határozati javaslatban is kezdeményezték. Hozzátette: 40 képviselő aláírására van szükség a rendkívüli ülés kezdeményezéséhez, és arra kérik a független, illetve az LMP-s politikusokat, hogy támogassák azt.

Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője közleményében leszögezte: a DK elutasítja az útdíjfizetés kiterjesztését. A Jobbik azt állítja, ők egyedüli pártként ellenezték a törvénymódosító javaslat támogatását. A párt parlamenti frakciójának lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint miután a hétfő esti parlamenti vitában Novák Előd határozottan kritizálta a képviselői javadalmazás különböző bővítéseit, köztük a parkolás ingyenessé tételét a honatyák számára, a kormánypártok végül a napirendről való levételt kezdeményezték, amit a Jobbik-frakció is támogatott.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a múlt héten nyújtotta be az Országgyűlésről szóló törvény módosítására vonatkozó indítványát. Javasolták, hogy a képviselőknek járó üzemanyagkártyával jegyet, bérletet és autópálya-matricát is lehessen venni, továbbá lehetővé tették volna, hogy a jelenlegi, legfeljebb 50 négyzetméteres ingatlan helyett bármekkora lakást bérelhessenek a politikusoknak – az erre fordítható összeg emelése nélkül. Lazítottak volna az irodabérlés szabályain is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.