Elhúzódó vádelőkészítés a szoci nagyágyú esetében

Továbbra sem született ügyészségi döntés a szocialista Hiszékeny Dezső ügyében.

2015. 01. 14. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 3-ig meghosszabbították a vádelőkészítés határidejét Hiszékeny Dezső XIII. kerületi MSZP-s országgyűlési képviselő és társai vesztegetési ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet Simon Richárdtól, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivőjétől.

A korrupciós büntetőeljárásban tavaly novemberben vádemelési javaslattal zárult le a nyomozás, s kezdődött meg az iratismertetés. A vádhatóságnak eredetileg harminc nap állt rendelkezésére, hogy döntést hozzon a Fővárosi Törvényszéknek benyújtandó vádemelés kérdésében. Ezt hosszabbították most meg, s az ügyészség az új határidőt akár még további harminc nappal is kitolhatja.

A főügyészség adatai szerint Hiszékeny 2013 januárjában, a XIII. kerület alpolgármestereként, közvetítő útján jogtalanul ötmillió forintot kért magának azért, hogy egy önkormányzati üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak juttassa. A pénzt végül nem adták át a politikusnak, ám a törvény már a kenőpénz átadására való felhívást is bűncselekményként értékeli.

A lap korábbi, meg nem erősített információja szerint az eljárás bizonyítékai között szerepel egy olyan hangfelvétel is, amelyen a fizetésre felszólított férfi rögzíthette a politikus szavait. Miután ezt megírtuk, Hiszékeny manipulált felvételről beszélt, de később lemondott összes önkormányzati megbízatásáról. Nyilatkozataiban a nyomozó hatóságot támadta, az eljárást pedig lejáratási akciónak nevezte.

A Magyar Nemzet azonban később rendvédelmi forrásokból úgy értesült, hogy Hiszékeny megvesztegetéséről egy, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) hatáskörébe tartozó eljárás során is keletkeztek adatok. Simon Richárd akkor elismerte: a nyomozás az NVSZ birtokába került adatai alapján, hivatalból tett büntetőfeljelentése nyomán indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.