Hóhelyzet: néhol kaotikusak az állapotok

A Dunántúl több vasútvonalán is jelentős késésekre kell számítani.

RZ
2015. 01. 29. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csépányi-Barczi Petra közlése szerint az intenzív havazás miatt elrendelt korlátozást este 7 órakor feloldották, így ismét közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek a 8-as és a 82-es főúton. Korábban körülbelül harminc kamion akadt el a hó miatt.

Több vasútvonalon akár 30-40 perces késésekre is készülni kell a havazás miatt – közölte a Mávinform sajtóügyeletese csütörtök kora este.

Kavalecz Imre elmondta: a veszprémi vonalon Székesfehérvár és Sárszentmihály között egyelőre nem közlekednek a vonatok. A szakemberek dolgoznak a váltók megtisztításán, de az akár egy órát is igénybe vehet. A Dunántúlon és a Dunakanyarban is nehezíti a közlekedést az időjárás. A Budapest–Székesfehérvár-vonalon és a Budapest–Hatvan–Miskolc-vonalon 30-40 perces késésekre kell számítani.

A veszprémi vonatok másfél órát késnek, a budapesti vonalakon hókészültséget rendelt el a MÁV – közölte a vasúttársaság.

Közleményük szerint jelenleg a fehérvári állomáson a legkritikusabb a helyzet. A veszprémi vonalon Székesfehérvár és Sárszentmihály között másfél órás késéssel közlekednek a vonatok, a Budapest-Veszprém vonal gyorsvonatai közül kettőt egyesítve közlekedtetnek.

A Budapest–Székesfehérvár-, a Budapest–Hatvan–Miskolc-, a Budapest–Újszász–Szolnok- és a Budapest–Veresegyház-vonalon 30-40 perces késésekre kell számítani.

Korábban késések voltak a Győr–Zirc–Veszprém-, a Győr–Pápa–Celldömölk-vonalon is – tették hozzá.

A vasúttársaság dolgozói folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket a hótól. Ha szükséges, több embert és technikai eszközt is bevetnek a vonatközlekedés biztosítása érdekében, a váltó fűtőberendezéseket is üzembe helyezik – írta a Mávinform, megjegyezve: érdemes nyomon követni a MÁV-Start honlapján a térképes vonatinfót, ahol látható a vonatok valós idejű közlekedése.

Pest megyében főként a Pilis magasabban fekvő útjain okoz gondokat a havazás, a jeges, csúszós szakaszokon autók, buszok és kamionok is elakadtak, több ízben a tűzoltóknak kellett beavatkozniuk – közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője csütörtök este az MTI-vel.

Csámpai Attila tájékoztatása szerint a legtöbb jármű, közöttük kilenc távolsági busz Budakeszi és Páty között akadt el, hosszú sor várakozik arra, hogy a sószóró megtisztítsa a meredek utat.

Pilisvörösvár és Piliscsaba között megcsúszott, majd fának ütközött egy autó, a járműben ülők közül egy ember könnyebben megsérült. Ugyanitt a baleset miatt megállni kényszerülő kamion nem tud elindulni, mentésre vár. Csobánka és Dobogókő környékén is rossz útviszonyokra, több mint 5 centiméteres hóra, sűrű hóesésre, fagyott burkolatra számítsanak a közlekedők – mondta a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.