Hozzájárulás az NDK-s menekültek kiengedéséhez

Filep Mária, az egyik Petőfi-díjas szervező szerint az 1989-es páneurópai pikniket kisemberek hozták létre.

Győr Ágnes
2015. 01. 29. 3:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedek a történelemhamisítás elleni folyamatos hadakozással teltek – mondta el lapunknak Filep Mária, az 1989-es páneurópai piknik egyik ötletgazdája. A közelmúltban Petőfi-díjjal kitüntetett építészmérnök elismerte, hogy Pozsgay Imre és Habsburg Ottó védnöksége nélkül talán soha nem sikerül átmenetileg megnyitni 1989. augusztus 19-én az osztrák–magyar határt.

A vasfüggöny leomlásának folyamatát felgyorsító rendezvényt azonban azok a kisemberek hívták életre, akik ingyen, önként, félelmet nem ismerve dolgoztak a megvalósításán. Róluk az elmúlt negyed században kevés szó esett, miközben több politikus is előrelépett, hogy osztozzon a kezdeményezés sikerének dicsőségében. Filep Mária szerint a páneurópai piknik hiteles emlékét fontos megőrizni és átadni a mai, a közélet iránt gyakran közömbös fiataloknak, hogy elhiggyék, a kisemberek is képesek alakítani a történelmet.

A páneurópai piknik gondolata 1989 júniusában Debrecenben, a Régi Vigadó kerthelyiségében született meg. Itt gyülekeztek ugyanis hétvégenként a Magyar Demokrata Fórum tagjai, köztük Filep Mária. Bár eleinte kevesen hitték, hogy az építészmérnök által javasolt esemény megvalósítható, a debreceni és a soproni önkéntesek erőfeszítései révén kevesebb mint két hónappal később, augusztus 19-én rövid időre valóban átjárhatóvá vált a határ Sopronpusztánál.

Azon a napon néhány óra leforgása alatt NDK-s állampolgárok százai jutottak át Ausztriába. Az esemény híre bejárta a világsajtót, s mivel kiderült, hogy a karhatalom fellépésétől nem kell félni, még több keletnémet indult Magyarországra. Az emberáradat olyan nyomásként nehezedett a piknik szervezői szerint a magyar kormányra, hogy végül nem maradt más lehetősége, mint szeptemberben elrendelni a határ megnyitását.

Horn Gyula akkori külügyminiszter szeptember 10-én, vasárnap este jelentette be az A Hét című műsorban, hogy a magyar hatóságok másnap átengedik a határon azokat az NDK-s állampolgárokat, akik a Petőfi-díjjal tavaly ugyancsak kitüntetett Kozma Imre zugligeti plébániáján kaptak menedéket. A határ megnyitásáért később Horn számos nemzetközi elismerésben részesült, szobrot kapott, és utcát is elneveztek róla, Filep Máriáról és segítőiről azonban egy időre mintha megfeledkezett volna a világ.

Az első keserű pirula az volt, amikor 1990-ben a Magyar Demokrata Fórum kormánya nagyszabású megemlékezést tartott az osztrák–magyar határon, de Filep Máriát és a debreceni társait még csak meg sem hívták. Néhány évvel később Kovács László külügyminiszterként egy ünnepségen arról beszélt, hogy az augusztus 19-i határnyitás a Habsburg-család ötlete volt. Akkor Filep Mária és társai a Magyar Nemzet hasábjain követelték, hogy igazítsa helyre tévedését a politikus, nyomatékosítva, hogy a magyar állampolgárok érdemét nem kéne odaajándékozni a Habsburgoknak. Öt-hat évvel a rendszerváltás után egy, a Debrecenben a Kossuth egyetemen megtartott előadásán egyébként maga Habsburg Ottó is arról beszélt, hogy a páneurópai pikniket ő és leánya találták ki. Nemrég az egyik ismerőse újságolta, hogy német vendégei az egyik bemutatott dokumentumképen, a határkapu megnyitójában Habsburg Ottó lányát vélték felfedezni, holott az Filep Máriát ábrázolta a pikniken. (Habsburg Ottót és Pozsgay Imre akkori államminisztert épp a szervezők kérték fel fővédnöknek.)

Tavaly decemberben, a Petőfi-díj átvételekor Filep Mária arról beszélt, hogy az elismerés nagyon jólesett neki, de nemcsak neki, hanem mindazon láthatatlan tömegeknek, akik mellette álltak, s vele együtt vettek részt a szervezőmunkában. Annak ellenére, hogy a történelmi kezdeményezés szellemi anyja volt, Filep Mária 1994-ben végleg szakított a politikával. Döntését a politika és az erkölcs különválásával indokolta, azzal, hogy a változások, amelyeket a rendszerváltás idején ő és társai megálmodtak, nem olyan tempóban és nem is úgy mentek végbe, mint ahogyan azt ’89-ben elképzelték.

Az MDF-kormány programja végül számos ponton nem valósult meg, ezek közül a legfájdalmasabb, hogy elmaradt a beígért elszámoltatás. Kiábrándította az is, ahogyan az ellenzéki erők egysége, amely a 80-as évek végén szilárdnak tűnt, rövid időn belül megbomlott, s a pártok törekvéseiben a nemzet érdeke elé került a hatalom birtoklásának fontossága. Hátat fordított az aktív politizálásnak, és ezzel nem volt egyedül. Mint fogalmazott, „megmaradt kisembernek, hogy a saját erkölcsi rendszere szerint élhessen”, a közügyektől azonban nem fordult el. Tudását és energiáját a város- és környezetvédelemnek szentelte, és annak, hogy hitelesen őrizze meg a köztudatban a páneurópai piknik és az ahhoz vezető folyamatok emlékét.

Filep szerint rajtunk is áll, hogy mennyire tudjuk hitelesen megjeleníteni, a köztudatba bevinni az akkori eseményeket. Tervezi, hogy Mészáros Ferenccel, szervezőtársával közösen Közép-európai változások címmel olyan történelmi időszakot átfogó kiállítást hoz létre, amely tartalmazza a páneurópai piknik, a romániai forradalom, a berlini fal keletkezésének, a prágai és a lengyel eseményeknek, a Baltikum függetlenné válásának, a Szovjetunió szétbomlásának dokumentumait. Egy olyan tárlatot, amely minél több helyre eljut, s bemutatja az akkori eseményekben érintett népek sorsközösségét.

Filep szerint egyelőre bizonytalan, hogy mikorra készül el a kiállítás, az azonban, hogy elkészül, nem kérdéses. Barátaival meg fogják valósítani apró lépésenként, ha kell, saját erőfeszítésükből. Ahogyan a páneurópai pikniknél, itt is rájuk hárul a teljes építkezés az alapoktól egészen a tetőig.

A Petőfi-díj

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Közalapítvány 2009-ben a közép-európai népek szabadságáért hozott áldozatok és teljesítmények elismerésére alapította a Petőfi-díjat. A kitüntetésben a régió és a világ azon kiemelkedő személyiségeit részesítik, akik helytállásukkal, a szabadságáért hozott áldozatukkal mutattak példát és mozdították előre a közös jó, a szabadság ügyét. A díjat tavaly Kozma Imre atya és Filep Mária kapta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.