Még vizsgálja Szijjártó kérését az amerikai külügy

Goodfriend mentelmi jogának felfüggesztését december 23-án kezdeményezte Szijjártó Péter.

MD
2015. 01. 06. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkapta az amerikai külügy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérését André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő ügyében, de egyelőre még vizsgálják a dokumentumot – írta a Hvg.hu az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva.

Ismert, Goodfriend mentelmi jogának felfüggesztését december 23-án kezdeményezte Szijjártó. Erre azért volt szükség, hogy az ügyészségi nyomozás után az eljárás folytatható legyen.

Korábban Lattmann Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktató nemzetközi jogász – más jogászokkal egybehangzóan – a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, Washingtonban várhatóan nem mondanak le Goodfriend diplomáciai mentességéről, így meg kell szüntetni a büntetőeljárást.

December 8-án Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben azt mondta: az amerikai ügyvivő azt állítja, a NAV elnöke személyesen követett el korrupciót. „Ezt az állítást a magyar jogrendszer tudja értelmezni, és ezért pert kell indítani. Ez az elvárásom a NAV elnökével szemben. Ha nem indít haladéktalanul pert az amerikai ügyvivővel szemben, le fogom váltani” – közölte a kormányfő.

Ezután Vida Ildikó, az adóhatóság elnöke fel is jelentette rágalmazás miatt Goodfriendet. Az ügyvivő előzőleg két lapinterjúban is arra célzott, hogy Vida Ildikó személyesen érintett korrupciós bűncselekményben, ezért tiltották ki az Egyesült Államokból. Az ügyvivő azonban a magyar kormány többszöri kérésére sem volt hajlandó eddig bizonyítékokat átadni, illetve azt állította, azok a magyar kormány rendelkezésére állnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.