Nincs jelentős gazdasági hatása a napelemdíjnak

Nem gyakorol jelentős hatást a magyar iparra és gazdaságra a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíj.

HZS
2015. 01. 15. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországon forgalmazott napelemek túlnyomó része importból származik, így az intézkedésnek nincs jelentős munkaerő-piaci hatása. A környezetvédelmi termékdíjat az első belföldi forgalmazónak kell megfizetni – olvasható az államtitkár Kormany.hu-n megjelent nyilatkozatában.

V. Németh Zsolt felidézte: két hónappal korábban fogadta el a parlament a környezetvédelmi termékdíjat, az akkori vita során az ellenzék elmulasztotta előadni ellenérveit. Hozzátette: konstruktív vitára lehetőség van, de ennek a helye a magyar parlament.

Az FM államtitkára elmondta: a kormány álláspontja szerint egy terméknek nemcsak a használata során kell környezetbarátnak lennie, hanem a gyártáskor is, és hulladékká válását követően is. A napelemek gyártásakor egy, a szén-dioxidnál 17 ezerszer károsabb vegyületet is használhatnak, amely 550 évig a légkörben marad – jegyezte meg.

V. Németh Zsolt kifejtette: a napelem hasznos, de hulladékká válik, az elektronikai hulladékokkal együtt, amelyekkel egy kategóriába sorolta az Európai Unió. Hozzátette: ezért veszélyes hulladékként gondoskodni kell az összegyűjtéséről, hasznosításáról és újrafeldolgozásáról, amelyre a környezetvédelmi termékdíj szolgáltatja a fedezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.