Ömlik az eső az országra, naná, hogy rengeteg a belvíz

Az elmúlt egy év vízbősége miatt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültséget tart fenn.

MNO
2015. 01. 28. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember tájékoztatása szerint jelenleg a Kötivizig tíz belvízvédelmi szakaszából nyolcban másodfokú, kettőben pedig – Kisköre és Heves térségében – elsőfokú készültség van érvényben. Az igazgatóság területén összesen több mint 28 ezer hektárt borít belvíz, ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében 23 ezer 250 hektárt. Heves megyében kereken kétezer, Pest megyében 1800, Bács-Kiskunban 700, Csongrád megyében pedig 250 hektár az elöntött terület nagysága.

Békési István hozzátette: a Közép-Tisza vidékére januárban átlagosan 48 milliméter csapadék hullott, ez a mennyiség már most, négy nappal a hónap vége előtt meghaladja a sokéves havi átlagot. Az 1963 óta végzett méréseik szerint 2014 a negyedik legcsapadékosabb évnek bizonyult, és ez a vízbőség az adatok alapján januárban is folytatódik. A talajok telítetté váltak, a befogadóknál lévő torkolati zsilipeket le kellett zárni, a csatornákban összegyülemlő víz pedig indokolta a szivattyútelepek beindítását.

A Kötivizig pillanatnyilag 50 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 2,6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezenkívül 5 mobil szivattyú is dolgozik, amellyel napi 76 ezer köbméter víztől mentesítették a mezőgazdasági hasznosítású földeket. A védekezésben az igazgatóság 113 munkatársa vesz részt, zömében gépészek. A szivattyúzás mellett a belvízzel elöntött, veszélyeztetett területeken vízkormányzási feladatokat is végeznek, valamint megszüntetik a vízfolyási akadályokat, illetve segítséget nyújtanak az önkormányzatoknak.

A jelentős területi elöntés ellenére egyelőre belterületet nem veszélyeztet a belvíz. Vízügyi információk szerint az önkormányzatok közül Jászalsószentgyörgy rendelt el belvízvédelmi fokozatot, január 26-a óta másodfokú a készültség a településen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.