Schwezoff túl sok érdeket sért

Különös körülmények a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszerének pályázatánál.

2015. 01. 05. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős felháborodást keltett, amikor tavaly kiderült, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója nem csak fenyegetőzik: a Heti Válasz adott először arról hírt, hogy Schwezoff Dávid feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszere ügyében. A BZSH ügyvezetője egyúttal jelezte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz), hogy fel kellene bontani a szerződést a beléptetésért felelős céggel, az Aviv Travel-Trade 2000 Kft.-vel. Döntését azzal indokolta, hogy tudomására jutott:  több száz millió forint tűnhetett el az utóbbi években a jegybevételből. Különös módon azonban lépéseit jelentős kritika érte: Heisler András, a Mazsihisz elnöke ámokfutásként jellemezte a feljelentést, míg a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, Kunos Péter nyílt levélben szakmai öngyilkosságnak nevezte Schwezoff lépését. A hatóságok nyomozást rendeltek el az ügyben, ami tart, ám a színfalak mögött megkezdődött a zsinagóga beléptetőrendszerének üzemeltetését végző cég utódjának keresése.

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint a zsinagóga beléptetőrendszerének pályáztatása igen különös körülmények között zajlott. Noha Schwezoff Dávid az átláthatóság érdekében éppen a nyílt pályázat kiírása mellett foglalt állást, a Mazsihisz november 25-én zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett, az ajánlatok beadására rövid, mindössze néhány napos határidőt szabott. A kiírás szerint december elsejéig kellett beadni az ajánlatokat. Ennek ellenére három pályázat is beérkezett a kiírásra. A pályázatok értékelésében egy úgynevezett projektbizottság járt el, amely nagy meglepetést okozva egy olyan céget (Kosoa Kft.) juttatott tovább, amelyet a közhiteles cégadatbázis szerint november 27-én, azaz két nappal a pályázati kiírás után jegyeztek be.

Ez azonban még nem minden, további gyanús körülmények is felmerültek. A Magyar Nemzetnek eljuttatott levelezés szerint Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója éppen a pályázati kiírás napján jelezte Schwezoff Dávidnak, hogy „meghívásos pályázatot kíván néhány napon belül kiírni”, s nyomatékosította, tekintettel a „szigorúan bizalmi feladatra” nyílt pályázatot semmiképpen sem szabad kiírni. Utalt arra is, hogy van egy cég, amellyel már egyeztettek, de lehetőséget adnak arra, hogy mások, köztük Schwezoff Dávid is „tegyenek más meghívottra is javaslatot” legkésőbb másnap estig.

Egy lapunk birtokába került hangfelvétel szerint Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija és felesége is közbenjárt a pályáztatás ügyében. December 1-jén felkeresték a BZSH ügyvezető igazgatóját, és határozott hangnemben szólították fel arra, hogy másnapra mindenképpen hívják össze azt a bizottságot, amelynek jelenlétében felbonthatják az akkorra már beérkezett pályázatokat, hogy nyertest hirdethessenek. Frölich Katalin a felvételen arról is beszél, hogy a zsinagóga bejárata körül mit hogyan kellene átalakítani, majd hozzátette, „már a kőművesem is megvan hozzá”. Ennek alapján feltételezhető, hogy a rabbinak és feleségének is érdeke fűződhet az egyik pályázóhoz. A főrabbi a felvételen Schwezoffnak hangsúlyozta: „Ez nem az a játék, amit el lehet húzni.” Az ügyben megkerestük Schwezoff Dávidot, aki megerősítette a hangfelvételen elhangzottakat és a szereplők személyét.

Úgy tudjuk, hogy december 2-án valóban összeült egy bizottság, amely felbontotta a pályázatokat, azt azonban Kunos Peter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója hívta össze. Schwezoff Dávid az ülésen nem volt jelen, és nem is hirdettek győztest, ugyanis ahhoz elvileg neki mint a BZSH ügyvezetőjének is szükséges a hozzájárulása. Kunos az ülésről készült jegyzőkönyv szerint arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy szakértő bevonását tartja szükségesnek a pályázatok összevetéséhez.

Tíz nappal később már a projektbizottság vetette össze a pályázatokat két szakértői vélemény figyelembevételével, s öt igen szavazat és egy tartózkodás mellett arról határozott, felkérik a Mazsihisz és a BZSH ügyvezetőjét arra, hogy a frissen bejegyzett Kosoa Kft.-vel folytassanak előkészítő tárgyalásokat.
A Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszerének ügyében máig nem született végleges döntés arról, ki léphetne az Aviv Travel-Trade 2000 Kft. helyébe annak ellenére, hogy a pályázat kiírásában az szerepelt: a zsinagóga körüli munkák megkezdésének várható időpontja december 3.

Annyi bizonyos, hogy a BZSH ügyvezető igazgatója többször is aggodalmát fejezte ki a pályáztatás átláthatóságát illetően. Többen úgy vélik, Schwezoff Dávidnak az „akadékoskodásával” sikerült a Dohány utcai körzetből is ellenségeket szereznie, s ennek tulajdonítható az is, hogy Frölich Róbert főrabbi csatlakozott a BZSH ügyvezetőjének visszahívására létrejött kezdeményezéshez.

Ismeretes, a Szombat.org internetes portál december végén hozta nyilvánosságra azt a BZSH 25 képviselője által aláírt levelet, amelyben Schwezoff Dávidot pozíciójára alkalmatlannak nevezik, s követelik: tizenöt napon belül írjanak ki rendkívüli közgyűlést, amelynek egyetlen napirendi pontjaként a BZSH ügyvezető igazgatójának azonnali visszahívását tárgyalják meg. Az aláírásgyűjtés, úgy tudjuk, már december első hetében folyt, s az aláírók között szerepel a Dohány utcai körzet tíz küldöttjének a többsége is. Schwezoff Dávid lapunknak az ügyben annyit reagált, tartalmilag és formailag sem tartja elfogadhatónak az aláírásgyűjtéshez használt ívet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.