Vádat emeltek Hiszékeny Dezső ellen

Az ügyészség szerint ötmilliót kért egy üzlet bérbeadásáért újlipótvárosi alpolgármestersége alatt; ha a vád igaz, 2–8 év börtön várhat a szocialista politikusra.

VZ
2015. 01. 23. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vád szerint 2013 januárjában Hiszékeny Dezső akkori MSZP-s alpolgármester – akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése – közvetítő útján jogtalanul 5 millió forintot kért egy vállalkozótól a saját részére azért, hogy egy, az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a vállalkozónak juttassa. A pénzt végül nem adták át a politikusnak, ám a törvény már a kenőpénz átadására való felhívást is bűncselekményként értékeli.

A vádiratban szereplő korrupciós bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hiszékeny Dezső péntek délután sajtótájékoztatón reagált az ügyészség bejelentésére, ahol megismételve korábbi kijelentéseit azt mondta, hogy nem követett el bűncselekményt, nem kért és nem kapott semmilyen vesztegetési pénzt. Az egész eljárást politikai indíttatásúnak, koncepciósnak, azaz előre eltervezettnek és megtervezettnek tartja, amelynek során manipulatív eszközökkel is éltek. Megjegyezte, nem ismeri a vádiratot, de az ügy dokumentumait megismerhette. Mint mondta, az ügyészség 2013 januárja óta gyakorlatilag minden rendelkezésére álló eszközt bevetett az ügyben.

Több hónapon át lehallgatták a telefonját, az irodáját és három további helyiséget, köztük egy éttermet; elrendelték a személyi megfigyelését – ismertette. Közölte, volt olyan eset, hogy hat ember figyelte meg, és titkos vagy fedett nyomozót is alkalmaztak az eljárás során. Hangfelvételek úgy készültek – folytatta –, hogy a fedett nyomozó folyamatosan provokálta. Kérdésre válaszolva a volt alpolgármester közölte, a fedett nyomozó vidéki vállalkozónak adta ki magát, akinek jelentős mennyiségű pénze van, és szívesen adna neki abból egy bérleményért cserébe.

Az MSZP pénteken kiállt Hiszékeny Dezső mellett.

Egy éven belül két MSZP-s képviselő ellen is vádat emelt az ügyészség pénzmosás, illetve korrupció miatt – reagált a vádemelésre a Fidesz sajtóirodája. „Ebből is látszik, hogy a baloldal a mai napig tele van korrupcióval. Felsorolni sem könnyű, hogy hány ügy kötődik hozzájuk: Hagyó Miklós, Hunvald György, Zuschlag János, Juhászné Lévai Katalin, Veres János, moszkvai kirendeltség, Posta székház, Sukoró, a honvédség vagyonának szétlopása, Wieszt János és Simon Gábor után Hiszékeny Dezső is beállt a sorba” – írták.

A korrupciós büntetőeljárásban tavaly novemberben vádemelési javaslattal zárult le a nyomozás, s kezdődött meg az iratismertetés. A vádhatóságnak eredetileg harminc nap állt rendelkezésére, hogy döntést hozzon a Fővárosi Törvényszéknek benyújtandó vádemelés kérdésében – ezt egyszer február 2-áig meghosszabbították.

Hiszékeny az ügyészségi gyanúsítást követően azzal is bekerült a hírekbe októberben, hogy neki bérelt legdrágábban irodát az Országgyűlés Hivatala; a szocialista képviselőnek felszerelési, berendezési és rezsiköltségre 15 millió forintot fizetnek közpénzből.

Ismert, Hiszékeny mentelmi jogát szeptember 15-én függesztette fel az Országgyűlés Polt Péter legfőbb ügyész július 10-ei indítványa nyomán.

A Magyar Nemzet korábbi, meg nem erősített információja szerint az eljárás bizonyítékai között szerepel egy olyan hangfelvétel is, amelyen a fizetésre felszólított férfi rögzíthette a politikus szavait. Miután a lap ezt megírta, Hiszékeny manipulált felvételről beszélt, de később lemondott összes önkormányzati megbízatásáról. Nyilatkozataiban a nyomozó hatóságot támadta, az eljárást pedig lejáratási akciónak nevezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.