Veszprémi időközi: egyelőre kevesen akarnak külföldön szavazni

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig négyen vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

MA
2015. 01. 09. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok a választópolgárok, akik az időközi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak az országban, Magyarország 96 külképviseletének (nagykövetségének és konzulátusának) valamelyikén is leadhatják a szavazatukat. Ehhez azonban február 14-én 16 óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig négyen vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe: egy-egy választópolgár szavazna New Yorkban és Szingapúrban, kettő pedig Londonban. Tavaly áprilisban a választókerületből 258-an jelezték, hogy külképviseleten akarnak voksolni.

A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet személyesen vagy levélben a helyi választási irodákban lehet benyújtani, valamint a www.valasztas.hu honlapon vagy – ügyfélkapus regisztráció esetén – a www.magyarorszag.hu honlapon.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így – mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen – október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az induláshoz szükséges 500 ajánlás többszörösét gyűjtötte össze a Fidesz–KDNP jelöltje a február 22-i veszprémi időközi választásra. Az ajánlásokat szerdán adták le a választási irodán.

 

Némedi Lajos, miután átadta az aláírásgyűjtő íveket, újságírók előtt nyilatkozva köszönetet mondott a veszprémi és környékbeli településen élő embereknek a támogatásért. Kijelentette, folytatják az aláírásgyűjtést, mert a kampány során minél több emberrel szeretnének személyesen találkozni.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 16 pártot vett nyilvántartásba a választásra: indulna a voksoláson a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, a Magyar Szocialista Párt, az Elégedetlenek Pártja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Zöldek Pártja, a Lehet Más a Politika, az Összefogás Párt, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyarországi Cigányok Fóruma – Összefogás Magyarországért Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, az Aquila Párt, a Lokálpatrióta Párt, a Magyar Liberális Párt és A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt. A függetlenként indulóknak nem kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

A jelölteket január 19-én 16 óráig lehet bejelenteni az összegyűjtött ajánlások leadásával az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.