A baloldal vállalja Kész nézeteit

Nem határolódtak el a veszprémi időközi országgyűlési választáson induló jelöltjüktől a baloldali kis pártok.

Munkatársainktól
2015. 02. 05. 4:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szanyi ugyanakkor a Hír TV-nek elmondta, Kész Zoltán független egyéni jelölt, ezért neki kell eldöntenie, hogy meddig kíván részt venni a választási csatában. A szocialista európai parlamenti képviselő szerint politikustársa végigviszi a kampányt, az őt támogató pártok pedig menet közben is megfontolhatják, hogy támogatják-e. Szanyi szerint a jelölttől kéne megkérdezni, hogy pontosan mi az álláspontja a nyilatkozatai alapján felvetődő kérdésekben. Közölte: a sajtó tud megcsavartan továbbítani különböző mondatokat, úgyhogy szeretné azokat Kész Zoltán szájából hallani, de „most nem fogok ezért Veszprémbe elutazni, hogy megkérdezzem”.

Megírtuk, Kész Zoltán, aki a baloldali kis pártok jelöltjeként indul a február 22-i veszprémi időközi választáson, 2013-ban egy várpalotai előadásában arról beszélt: „Az a baj, hogy a magyar embertípus [...] az államra vár”, a magyar fiatalok pedig „szeretnének marha nagy fizetést kapni, és közben nagyon keveset dolgozni érte”. Kész szerint a kapitalista kizsákmányolás jó, egy korábbi blogbejegyzésében pedig arról értekezett: nem hisz az esélyegyenlőségben és az általános választójogban, az államnak pedig ki kell vonulnia az alap- és középfokú oktatásból, valamint az egészségügyből.

Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém megyei elnöke a jelöltjük által mondottak megvalósításával a Fideszt vádolta meg. Szerinte a kormánypártok szüntették meg a segélyezést, ők tagadták meg az általános választójogot, küldték padlóra az esélyegyenlőséget, rombolták földig az egészségügyet, ezért inkább a Fidesz jelöltje, Némedi Lajos a vállalhatatlan.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja azt állította: a lapunkban ismertetett előadásrészlet, illetve blogbejegyzés nem is létezik, vagy nem a valós tartalmat írtuk le, és élt a gyanúperrel, hogy azokat a „kisujjunkból szoptuk”.

– Kész Zoltán nézeteit ismerjük, programja abszolút világos, ahogy a DK nézetei is ismertek minden ilyen kérdésről. A demokratizmusunk kölcsönösen nagy tiszteletnek örvend – mondta lapunknak Kerék-Bárczy. Mint fogalmazott, amíg nem állnak rendelkezésére az eredeti, autentikus források az állítólagos kijelentésekről, „addig csak azt tudom mondani, hogy Kész Zoltán élete nyitott könyv, amiket elmond, leír, azok megegyeznek minden társadalmi szolidaritást erősíteni akaró demokratának a nézeteivel”.

A Liberálisok megkeresésünkre közölték: természetesen kitartanak Kész Zoltán támogatása mellett, „szemben az állam irányította rablókapitalizmust szolgáló, az esélyegyenlőséget az elmúlt négy év során tevőlegesen felszámoló Fidesz jelöltjével”. Fodor Gábor pártja szerint a piacgazdaságban, azaz a kapitalizmusban való hit nem kizárólag Kész Zoltán nézeteiben jelenik meg, hanem az alkotmányban is, és ők maguk is hisznek a vállalkozás szabadságában. A Liberálisok egyetértenek jelöltjükkel abban is, hogy az egészségügyben és az oktatásban sem elvetendő dolog a magántőke, ami a párt szerint „nem jelenti az állam azonnali, sem teljes kivonulásának lehetőségét egyik területről sem”. Az általános választójoggal és esélyegyenlőséggel kapcsolatban viszont nem egyeznek Fodorék nézetei a szerintük lapunk által „Kész előadásából kiragadott mondatokkal”.

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

Nincs helye a közéletben annak, aki az alapvető demokratikus értékekben nem hisz, így a segélyezésben és a szolidaritás elvében. Nincs helye a közéletben, aki nem hisz a magyar fiatalokban, hanem azt gondolja, a magyar emberek lusták és érdemes kizsákmányolni őket – ezt már Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője mondta tegnapi sajtótájékoztatóján. Kijelentette: a baloldali pártok megint lebuktak és egy olyan jelöltet támogattak „szép szavakba burkolva”, akinek a nyilatkozatai és elvei mindenki számára vállalhatatlanok. A szóvivő jelezte: a Fidesz elvárja a baloldaltól, tegye világossá álláspontját veszprémi jelöltjének általános választójogról, segélyezésről, valamint az oktatás és az egészségügy fizetőssé tételéről tett kijelentéseiről. – A baloldalnak el kell mondania, tudnak-e azonosulni Kész Zoltán gondolataival – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik veszprémi képviselőjelöltje, lapunknak úgy nyilatkozott: csak azt nem érti, miért most került a figyelem középpontjába Kész Zoltán politikai hitvallása, hiszen látható volt már korábban, hogy ő „egy ultraliberális nézeteket valló fiatalember”. Hozzátette: Kész gyakorlatilag Gyurcsány Ferenc és a DK programját képviseli.

Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi jelöltje tegnapi közleményében azt írta: azok után, hogy a Fidesz az elmúlt években mindent megtett a választási rendszer igazságtalanabbá tételéért, különösen felháborítónak tartják Kész Zoltán „antidemokrata, a választójogot korlátozó nézeteit”. Kiemelte: Készről már többször kiderült, hogy „szélsőséges szabadpiaci nézeteket hirdet, amelyek csak a szupergazdagoknak és a nagytőkének kedveznek”. Az LMP jelöltje szerint Kész Zoltán és a Fidesz által indított Némedi Lajos is alkalmatlan az emberek többségének képviseletére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.