A fővárosi MSZP sem maradhat

Hiába árulja az MSZP a Jókai utcai székházát, a fővárosi szocialisták szerettek volna az épületben maradni – tudta meg a Magyar Nemzet.

Katona Mariann
2015. 02. 21. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába árulja az MSZP a Jókai utcai székházát, a fővárosi szocialisták szerettek volna az épületben maradni – tudta meg a Magyar Nemzet.

Információink szerint a párttagság azon – egyébként nagy – részének kedveztek volna, akik szerint nagyon rossz megoldás feladni a párt bázisát, a központi székházát, pláne akkor, amikor a baloldali vezető szerep visszaszerzésére törekszenek. Sokan bírálják azt is, hogy Tóbiás József pártelnök, illetve az általa kinevezett pártigazgató érdemben nem egyeztetett a székházat érintő elképzeléseiről.

Úgy tudjuk, hogy Kunhalmi Ágnes budapesti elnök is politikai hibaként tekint a Jókai utcai épület elhagyására, ezért szeretett volna ott maradni és napi szinten üzemben tartani az épületet. A budapesti szervezet egyébként kis létszámú, a vezetőséggel együtt körülbelül tíz embert jelent. Viszont éppen emiatt nem maradhatnak, hiszen túl nagy költséggel járna az épület fenntartása úgy, hogy mindössze ennyien dolgoznak bent. A Kunhalmi vezette budapesti szocialisták ezért a korábbi döntésüknek megfelelően napokon belül átköltöznek a II. kerületi szervezetük Fazekas utcai pártirodájába. A budapesti elnökség üléseit várhatóan a jövőben már ott fogják tartani, a nagyobb fórumoknak, mint például a budapesti párttanácsnak ugyanakkor más budapesti irodájuk is helyet adhat majd.

Ez azt is jelenti, hogy a Jókai utcai székház gyakorlatilag kiürül. Az országos vezetés ugyanis már szinte teljesen átköltözött a Képviselői Irodaházba. Noha korábban Tóbiás cáfolta, hogy a Villányi úti konferenciaközpontba is beköltöznének, úgy tudjuk, hogy a Táncsics Alapítvány mellett mégiscsak ott folytatják a munkát a szocialista párt tagozatai is. Habár az ott működő iskola korábban aggályait fejezte ki, hogy politikai munka is helyet kapjon az épületben, ezt azzal hárítanák el, hogy a tagozatoknak nem csak párttagok a tagjai. (Az épület egyébként a rendszerváltás előtt a Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem székhelye volt.)

A szocialista pártról köztudott, hogy súlyos anyagi gondokkal küszködik. Az MSZP több mint kétmilliárd forint adósságot kénytelen törleszteni, a hiteleket főként Gyurcsány Ferenc pártelnöksége idején, még 2010-ben vették fel. A Jókai utcai székház működtetése havi 12-13 millió forintba kerül, tehát az évi 140-160 milliós kiadás felemésztheti az MSZP-nek járó éves költségvetési támogatás akár harmadát is. Katona Tamás pártigazgató korábban lapunk kérdésére azt mondta, hogy az épület eladása és bérbeadása is szóba jöhet, ő előbbinek örülne jobban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.