Angela Merkel alaposan megmozgatta a magyar közéletet

A német kancellár Orbán Viktorral és Áder Jánossal is találkozott Budapesten, sőt még diákok kérdéseire is volt ideje válaszolni.

MNO
2015. 02. 02. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel, Németország kancellárja villámlátogatást tett Magyarországon hétfőn. Budapesti útja egy hosszabb sorozat kezdőállomása: a jövő héten az Egyesült Államokba és Kanadába utazik, ahol Barack Obama amerikai elnökkel és Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel találkozik.

A kancellár valamivel 11 után landolt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol Szijjártó Péter külügyér fogadta. Azokon az útszakaszokon, ahol végighaladt, a hatóságok mindent lezártak. Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentnél találkozott Merkellel, és megbeszélést folytatott vele.

A két politikus nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt a tárgyalásról. Mint a magyar kormányfő utalt rá, áttekintették az EU előtt álló kihívásokat és az Oroszországból Ukrajnán keresztül érkező gázszállítás ügyét is. Ezek zavartalanságában mindkét fél érdekelt, ezt mindketten meg is erősítették, miként azt is, hogy a kelet-ukrajnai harcokat kizárólag békés eszközökkel lehet lezárni.

Az eurázsiai gazdasági együttműködéssel kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte, futólag volt róla szó, Angela Merkel ehhez hozzátette, elhangzott, hogy tekintettel a kereskedelmi kapcsolatokra, újból és újból meg kell vizsgálni egy közös gazdasági térség létrehozásának lehetőségét.

Angela Merkel megjegyezte, a kétoldalú megbeszélésen szóba került illiberális demokráciát érintő párbeszédet el kell mélyíteni. Orbán Viktor ebben a kérdésben egyértelműen fogalmazott. Mint mondta, minden nemzetközi fórumon ki fog tartani amellett, hogy nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, s ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit szerinte nem lehet megadni neki.

A német kancellár a sajtótájékoztató lezárultával német vállalatok vezetőivel, majd Áder János köztársasági elnökkel találkozott. A kancellár látogatása idején az Alkotmány utcában és a Kálvin téren, a Szabó Ervin könyvtár tőszomszédságában is összegyűltek demonstrálók. Előbbi helyszínen csupán néhányan, utóbbin legfeljebb pár százan vehettek részt a MostMi mozgalom szervezésében, és jórészt a kormány intézkedéseivel kapcsolatosan szólaltak fel.

A Sándor-palotából az Andrássy Egyetemre autózott Merkel, ahol díszdoktorrá avatását követően diákok tehettek fel politikai és gazdasági kérdéseket a kancellárnak, többen személyes kérdéseket is nekiszegeztek a politikusnak. A megbízható partner Oroszországról, politikai karrierjének kezdetéről és a fogyatkozó népességű Európáról is beszélt a kancellár. Utóbbit az egyik legnagyobb veszélynek nevezte.

Hivatalos látogatásának utolsó helyszíne a Dohány utcai zsinagóga volt, ahol a magyarországi zsidó szervezetek vezetőivel ült asztalhoz. A Mazsihisz tájékoztatása szerint az Angela Merkellel folytatott megbeszélésen Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Deblinger Eduárd, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke, Guba Gergely a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség elnöke és Kálmán Gábor, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség elnöke vett részt. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az ATV-nek jó hangulatú beszélgetésről beszélt, melyen kitértek az európai és a hazai antiszemitizmus, valamint az oktatás kérdéseire. Külön szót ejtettek a magyarországi holokauszttúlélők szociális helyzetéről, valamint a német kormány által biztosított kárpótlás felhasználásáról.

A megbeszélés fél hét után néhány perccel fejeződött be, jó fél órával tovább tartott a tervezett programnál. A német kancellár a látogatás során lerótta kegyeletét a holokauszt mártírjainak Emanuel-emlékfájánál is.

Ezután indult el a kancellár konvoja a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Angela Merkel mintegy hétórás magyarországi tartózkodást követően indult vissza Németországba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.