Felszámoltak egy embercsempész hálózatot

Nemzetközi embercsempész hálózatot „fejeztek le” az NNI rendőrei. A szervezetet egy szír és egy palesztin férfi irányította.

Nagy Áron
2015. 02. 25. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szírekre specializálódott nemzetközi embercsempész hálózatot számolt fel a napokban a Készenléti Rendőrség – Nemzeti Nyomozó Iroda – tájékoztatta lapunkat a hatóság. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az alapos gyanú szerint a szervezet 2014 szeptembere óta több száz illegális migránsnak segített alkalmanként több száz, vagy akár több ezer dolláros összegért Németországba jutni. A csoportot egy 32 éves szír, Mahmoud S. és egy 39 esztendős palesztin férfi, Alaa H. vezette Magyarországról, a bűncselekményekben viszont további szír, román és magyar állampolgárok is részt vettek.

Mint megtudtuk, Alaa H. a kétezres évek eleje óta él hazánkban; kiváló helyismerettel rendelkezik és a nyelvet is jól beszéli. Az ő feladata ezért a migránsok elszállásolásának és utaztatásának a megszervezése, biztosítása volt. Gyakran személyesen kísérte Ausztriáig a Németország felé tartó szíreket úgy, hogy az illegális bevándorlókat szállító jármű előtt haladt kocsijával, s előre jelezte, ha valahol rendőröket látott.

A hatóság adatai alapján valószínűsíthető, hogy Mahmoud S. szintén részt vett a migránsok elszállásolásának, továbbutazásának a megszervezésben, valamint ő intézte a pénzügyeket, a tranzakciók elfedésében pedig magyar élettársa volt a segítségére – közölte Csiszér-Kovács Viktória. A szóvivő hozzátette: palesztin társával ellentétben ő csak néhány éve érkezett Magyarországra.

Ami a módszert illeti: a szervezet részben a hazánkban egyszer már elfogott, menekültügyi eljárás alatt álló szírek közül toborozta ügyfeleit, de külföldön is keresték a kuncsaftokat. Azokat, akik befizettek a „szolgáltatásra”, először Budapestre vitték, ahol szállást, ellátást kaptak, majd hamarosan tovább indultak velük Németországba. Tavaly egyébként a rendőrök két alkalommal ütöttek rajta olyan transzporton, amelyik a bűnszervezethez köthető. Az egyiket három román, a másikat egy magyar állampolgár kísérte.

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy a magyar akcióval párhuzamosan a német szövetségi rendőrség két férfit vett őrizetbe, akik vélhetően a szír migránsok érkeztetésével foglalkoztak, ezzel tehát a teljes hálózatot sikerült semlegesíteni. Azt viszont a rendőrség szóvivője nem zárta ki, hogy lehetnek még elfogások az üggyel kapcsolatban.

A Mahmoud S. magyarországi tartózkodási helyén tartott házkutatás alkalmával amúgy a nyomozók útleveleket, nagy mennyiségű készpénzt, valamint 20 000 amerikai dollár értékben pénzátutalásról szóló számlát foglaltak le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.