Még mindig rengeteg menekült érkezik

A koszovói határsértők továbbra is százszámra érkeznek Ásotthalom és Mórahalom környékére.

HZS
2015. 02. 11. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség Ásotthalom és Mórahalom szélén gyűjtőpontokat alakított ki, a kisvárost a faluval összekötő úton, illetve a zöldhatár közelében feltartóztatott koszovói állampolgárok itt várhatják meg, amíg a Röszkénél, egy hangárban kialakított előállítóhelyre szállítják őket. Szerdára virradó éjszaka az ásotthalmi gyűjtőpontnál gyújtott tüzeknél főleg fiatalabb férfiak melegedtek, többségük csak albánul beszélt, de annyit elmondtak, Németországba szeretnének eljutni.

A hőmérséklet éjszaka fagypont közelében volt, ennek ellenére több koszovói család is karon ülő gyerekekkel vágott neki a sötétben a vajdasági Királyhalom és Ásotthalom közötti több kilométeres útnak. Egy tizennégy fős csoportot néhány méterre a határtól tartóztattak fel a járőrök. A korábban a hóban lekuporodva elbújni próbáló határsértők a rendőrök kérdésére elmondták, menedékkérelmet szeretnének benyújtani. A járőrök a legkisebb gyerekeket fűtött autójukba ültették, amíg a csoport elszállítására alkalmas nagyobb buszok megérkeztek.

A határsértőket hétfőtől kezdve egy röszkei hangárban állítják elő. Érkezésüket követően a rendőrök átvizsgálják az emberek ruházatát, nincs-e náluk szúró, vágó eszköz vagy valamilyen tiltott tárgy, és mindenki azonosító karszalagot kap. A több száz fő befogadására alkalmas fűtött épületben tábori ágyakat helyeztek el, szerdára virradóra is többtucatnyian aludtak ezeken. A koszovói állampolgárok enni és inni kapnak itt, mivel többségük muszlim, a vallási előírásoknak megfelelően sertéshús nélkül készült ételeket.

 

Az épületben egy iskoláskorú lányával és feleségével Koszovó fővárosából, Pristinából érkezett férfi elmondta, a kilátástalan helyzet miatt indult el otthonából. A korábban egy bankban dolgozó, angolul jól beszélő középkorú férfi közölte, tisztában van vele, hogy Németországban valószínűleg nem kapják meg a menekültstátust, de bízik benne, hogy Franciaországban befogadják őket. Elárulta, embercsempészek segítségével jutottak el Magyarországra, fejenként 200 eurót kellett fizetniük az útért. Az összeg előteremtésében Nyugat-Európában élő rokonai segítettek nekik, mivel havi 180 eurós fizetése a család megélhetésére sem volt elegendő.

Az előállítóhelyről a koszovói állampolgárokat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal valamelyik kirendeltségére szállítják, ahol elindul menekültügyi eljárásuk.

Összesen 668 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök kedden Csongrád megye déli részén – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Jászai Linda közölte, az elfogottak közül 630 koszovói, 18 afgán, tíz szír, négy mali, három bangladesi, kettő pakisztáni és egy iraki állampolgárnak vallotta magát. A legnagyobb csoportot este fogták el Mórahalomnál, ott 118 koszovói állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt – tudatta a szóvivő. A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el.

Csongrád és Bács-Kiskun megyében 136 fővel növelték szeptember óta a rendőrség létszámát, de szükség esetén további erősítést is tudnak biztosítani a két főkapitányságnak – erről Vas Gizella, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője beszélt szerdán az MTI érdeklődésére.

Az ezredes hozzátette: a Készenléti Rendőrség állományából további mintegy 30 főt vezényeltek a magyar–szerb határ menti településekre kifejezetten annak érdekében, hogy az ott lakók biztonságérzete ne romoljon.

Ismertette: mióta szeptemberben megnövekedett az illegális határátlépők száma, folyamatosan növelték a zöldhatáron járőrszolgálatot teljesítők, illetve az idegenrendészeti eljárást folytató hatósági ügyintézők számát. A két érintett megye főkapitányságait technikai eszközökkel is megerősítették: átcsoportosításokkal ujjlenyomat-olvasókat, szállítójárműveket kaptak, mivel növelniük kellett az előállításra alkalmas kapacitást.

Az MTI kérdésére a főosztályvezető elmondta, jelentősek a költségek, ezeket külön tételként számolják el, így például az étkeztetést vagy állományvezérlést, hangár- vagy buszbérlést. Pontos összegről egyelőre nem tudott beszámolni arra hivatkozva, hogy a kiadások folyamatosak.

Külön szólt arról is, hogy kész terveik vannak arra, ha még több illegális határátlépőt kell elszállásolni. Hozzátette: feltérképezték azokat a helyszíneket, ahol el tudják ezeket az embereket szállásolni. Beszámolt arról is, hogy az Európai Uniótól is kap segítséget a magyar rendőrség: az osztrák és a német rendőrség járőröket ajánlott fel szükség esetén a külső határ védelmére.

Az idegenrendészeti és a bevándorlással kapcsolatos szabályok jelentős szigorítását sürgette ismét Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden, miután Budapesten, a Keleti pályaudvaron tájékozódott a fokozódó bevándorlás következtében kialakult helyzetről. A belügyminiszter közben bejelentette: a hatóságok kapacitásuk határán vannak.

 

Rogán Antal azt is elmondta, hogy egy bevándorló eltartása a befogadóállomásokon napi 4500 forintjába kerül az államnak, így ha a mostani bevándorlási tendencia folytatódik, akkor „az idei évi tervezett költségvetés sem lesz e téren tartható”. A január elseje óta Magyarországra érkezett illegális bevándorlók száma kedden már átlépte a 23 ezret. A Keleti pályaudvaron az elmúlt hét végén végzett szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel 501 illegális bevándorlót tartóztattak fel, többségüket már nem először.

 

Orbán Viktor szerint a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani – a miniszterelnök erről az M1 Híradójának beszélt korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.