A költségvetést is megboríthatják az illegális bevándorlók

Napi 4500 forintba kerül egy migráns eltartása a befogadóállomásokon. A hatóságok kapacitásuk határán vannak.

BLM
2015. 02. 10. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus sajtótájékoztatóján „rémisztő” adatnak nevezte, hogy a január elseje óta Magyarországra érkezett illegális bevándorlók száma kedden már átlépi a 23 ezret. Viszonyításul jelezte, hogy tavaly összesen 43 ezren nyújtottak be menekültkérelmet. Megjegyezte, hogy a Keleti pályaudvaron az elmúlt hét végén végzett szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel 501 illegális bevándorlót tartóztattak fel, többségüket már nem először.

Rogán Antal ezek alapján azt mondta, égető problémának tartja Magyarországon a bevándorlást, ezért újra kérte a kormányt, mihamarabb indítson nemzeti konzultációt a témában, ami felhatalmazást adhat majd a parlamentnek, hogy változtasson a bevándorlási szabályokon és hogy az Európai Unió vonatkozó szabályaival is szembemenjen.

Rogán Antal sajtótájékoztatójának végén néhány tiltakozó „Vigyázat! Államilag szított idegengyűlölet!”, „A kivándorlásról mikor tartasz sajtótájékoztatót?” és „’56-ban is zárt határokat szerettél volna?” feliratú papírokat mutatott fel a politikus mögött. A tiltakozókat – akik nem egy szervezet tagjaiként, hanem magánszemélyekként mutatkoztak be – rendőrök igazoltatták a pályaudvaron.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az előírásokat úgy kellene módosítani, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat menekültkérelemtől függetlenül idegenrendészeti őrizetbe lehessen venni, utána pedig mindaddig ellenőrzés alatt kellene tartani őket, amíg kiderül, jogosultak-e menekültstátusra. Ha nem jogosultak, haladéktalanul ki kell toloncolni őket Magyarországról – mondta. Azt is kiemelte, hogy ha a magyar hatóságok nem végzik el a kellő alaposságú ellenőrzéseket, akkor „Magyarország schengeni tagságát is kockáztatjuk”.

Rogán Antal kitért továbbá arra, hogy egy bevándorló eltartása a befogadóállomásokon napi 4500 forintjába kerül az államnak, így ha a mostani bevándorlási tendencia folytatódik, akkor „az idei évi tervezett költségvetés sem lesz e téren tartható”.

A frakcióvezető kérdésre azt is mondta, hogy a problémát jelentő megélhetési bevándorlók tömege nem a határon túli magyar lakta területekről jön.

Pintér Sándor belügyminiszter is nyilatkozott a kérdésről a Hír TV-nek. Mint mondta, a Belügyminisztérium állománya kapacitása határán van az illegális bevándorlók tömege miatt. „Minden egyes migránst, határsértőt elfog a rendőrség, azonban ezeknek a tevékenységét le kell ellenőrizni, a menekültügyi kérelmét el kell bírálni, és így a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai, a rendőrség munkatársai rendkívüli terheknek vannak kitéve. Naponta több mint ezer ember érkezik ez mind emberi erőforrásban, mind pedig gazdaságilag egy kimerítő folyamat” – mondta Pintér Sándor.

Magyar álláspont szerint a terrorizmus problémája nem függetleníthető az illegális migráció kérdésétől – hangsúlyozta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség EU-ügyekért felelős államtitkára kedden Brüsszelben magyar újságíróknak, miután részt vett az uniós országok európai ügyekben illetékes tárcavezetőinek tanácskozásán.

„Nekünk a legnagyobb kihívás az, hogy az Európai Unió, illetve a schengeni térség külső határait kell megerősíteni és megvédeni” – emelte ki Takács Szabolcs. Közép-Európát érzékeny térségnek nevezte abból a szempontból, hogy feltételezhetően tranzitútvonalként szolgál olyan szélsőségeseknek, akik a közel-keleti válságövezetekbe tartanak, illetve onnan térnek haza. Szerinte ha érdemi vita a cél, és minden szegmensre ki akarnak térni, akkor „nem lehet a fejünket a homokba dugni”, az illegális migráció is része a közösen kezelendő problémának.

A koszovói és a szerb miniszterelnök megállapodott abban, hogy együtt fognak működni a koszovóiak tömeges illegális migrációjának megfékezése érdekében – közölte kedden Brüsszelben a hajnali órákba nyúlt egyeztetés után Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mint azt hétfőn megírtuk, új útvonalat találtak a Koszovóból az Európai Unióba igyekvő „menekültek”, mivel a Koszovót Szerbiával összekötő merdarei átkelőn visszafordítják azokat az autóbuszokat, amelyekkel eddig tömegesen jutottak át a koszovóiak Szerbiába. A legtöbben Albánia és Montenegró felé veszik az irányt.

A belgrádi Politika arra is emlékeztetett, hogy a múlt hét végén naponta több mint ezer határsértőt fogtak el a szerb–magyar határon. A szerb hatóságok pénzbüntetést szabtak ki azokra, akiket még a határ szerbiai oldalán fogtak el.

A Bild am Sonntag arról írt vasárnap, hogy a pristinai német nagykövetség figyelmeztette Berlint, hogy még magasabbra emelkedhet a koszovói menekültek hulláma Németországban, és a helyzet kezeléséhez gyors és látványos hatósági intézkedésekre van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.