Megállapodott Orbán és az RTL?

Úgy tűnik, hogy megállapodott az RTL Klub és Orbán a reklámadóról, de az RTL szerint marad a kormánykritikus híradó.

MNO
2015. 02. 26. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság számolt be róla, hogy Thomas Rabe, a Bertelsmann-csoport vezetőjével és a cég több notabilitásával találkozott Orbán Viktor. A megbeszélésen állítólag a cégvezető azt közölte a miniszterelnökkel, hogy amennyiben elállnak az RTL-t diszkrimináló sarctól, akkor visszavonják az Európai Bizottsághoz tavaly ősszel benyújtott panaszt. Egyes sajtóhírek szerint a kormány azért is hajlandó ebbe belemenni, mert félő, hogy a bizottság jogosnak találja majd a panaszt. (Az előzményekről szól keretes írásunk a cikk végén.)

A lap beszámolója szerint Orbán jelezte, hogy a kormány előkészítette a reklámadóról szóló törvény módosítását. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Lázár János levélben kérte Rogán Antalt, hogy hívja össze az általa elnökölt gazdasági bizottságot, hogy a testület megvitathassa a reklámadó módosításának lehetőségeit.

A Bertelsmann-csoport vezetősége a Népszabadság szerint találkozott a magyar kollégákkal is és megnyugtatta őket, hogy tartalmi változások nem lesznek, tehát marad a kormánykritikus hangnem.

Ugyanakkor a kormánynak is sikerült „eredményeket” elérnie, hiszen a Népszava közben arról írt, hogy Lázár János és a német RTL-csoport régiós alelnöke, Andreas Rudas megállapodott Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatójának távozásáról, ami legalábbis kétségessé teheti a vezetőségnek a kritikus hangnemről tett kijelentését. A lap azt írja: „kormánykörökben azért is szorgalmazták Gerkens távozását, mert úgy ítélték meg, hogy túl jó kapcsolatokat ápol a Simicska érdekeltségéhez tartozó médiumokkal”. A Népszava ugyanakkor kiemeli, hogy a vezérigazgató mandátuma amúgy is lejárna jövőre, így a céget annyira nem verte mellbe a kérés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.