Több mint ezer bevándorlót állítottak elő szombaton és vasárnap

Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyében, valamint a Keleti pályaudvaron kellett intézkedniük a rendőröknek.

RZ
2015. 02. 08. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várkonyi Gergely, a Csongrád megyei rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap közölte: a megyében elfogottak közül 991 koszovói, 18 afgán, hét iraki, három kubai, kettő szír, míg egy ember szomáliai állampolgárnak vallotta magát. A legnagyobb csoportot délután fél egykor fogták el Ásotthalom külterületén, ott 157 koszovói és nyolc afgán állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt – tudatta a hadnagy. A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el.

A hatóság megerősített szolgálattal, szúrópróba-szerűen ellenőrzi az autópályákat, a nemzetközi vonat és autóbusz állomásokat, valamint a zöld határt is. „Az embercsempészek már szemtelen módon, fényes nappal az úton pakolnak. Értesítjük a rendőröket, hogy ilyen rendszámú autó, ülnek benne nyolcan, mire a rendőrök azt mondják, hogy jelenleg nincs rá kapacitás” – mondta a Hír TV-nek Sálinger Zoltán polgárőr.

„A gazdaság nálunk működésképtelen, ezért jön el mindenki. Nincs állás, nincs pénz. Ennél akármilyen élet jobb lesz” – fogalmazott egy koszovói albán fiú.

Győr-Moson-Sopron megye területén 29 külföldit állítottak elő szombaton tiltott határátlépés kísérlete miatt, A egyikük sem rendelkezett a továbbutazáshoz szükséges okmányokkal – közölte a rendőrség a honlapján vasárnap. Az M1-es autópályán egy nemzetközi buszjárat utasai között találtak öt koszovói állampolgárt, majd később két taxiban nyolc külföldit  A győri vasútállomáson igazoltattak két külföldit, akik vonattal Ausztriába kívántak volna távozni. A mosonmagyaróvári pályaudvar váróterméből előbb nyolc főt (két családot) állítottak elő, később két afgán nemzetiségű férfit fogtak el a helyi rendőrök.

A soproni járőrök a helyi vasútállomáson ellenőriztek négy zavart viselkedésű külföldit, akik személyazonosságukat, állampolgárságukat illetve Magyarországon való tartózkodásuk jogszerűségét semmilyen okmánnyal igazolni nem tudták, illetve úti céljukként Németországot jelölték meg.

A Keleti pályaudvaron 121 menekültet tartóztattak fel vasárnap reggel óta.

Az előállított menekülteket mikrobuszokkal szállítják vissza a rendőrök a befogadó állomásokra: Bicskére, Debrecenbe, vagy Vámosszabadiba.

Pénteken 1269 határsértőt fogtak el a rendőrök a megye déli részén, majd szombaton a Keleti pályaudvaron és Kelenföldön vezettek eredményre a razziák.

Pénteken a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője azt közölte, hogy 29 csoportban összesen 250-nél több határsértőt fogtak el a járőrök két nap alatt Bács-Kiskun megye déli részén. Csütörtökön a Keleti pályaudvaron 53 koszovói és 1 szír állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök. Hétfőn a győri vasútállomáson több száz határsértőt szállítottak le a Budapestről Bécsbe tartó vonatról, mert nem rendelkeztek érvényes iratokkal; akkor összesen 330 koszovói állampolgárral szemben intézkedtek.

Idén év eleje óta közel 14 ezer menedékjogot kérőt regisztráltak már, közülük 10 ezren koszovóiak – közölte kedden a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója. Óriási mértékű elvándorlásról számolt be hétfőn a Koha Ditore című pristinai lap, értesülései szerint havonta mintegy 20 ezren hagyják el Koszovót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.