Több üzlet lehet nyitva vasárnap

Újabb kivételeket nevez meg a vasárnapi pihenőnap kapcsán a törvényhez készült végrehajtási rendelettervezet.

2015. 02. 14. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhülhetnek a vasárnapi pihenőnapra vonatkozó szabályok. A december közepén elfogadott törvényhez készült végrehajtási rendelet tervezete szerint a kiemelt idegenforgalmi helyeken főszezonban – június elseje és augusztus 30. között – vasárnap is nyitva lehetnek a kétszáz négyzetméternél kisebb, napi fogyasztási cikkeket árusító boltok, ha öt dolgozóból egy tulajdonos. A tervezet e körben hatvan települést sorol fel a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó környékéről.

A dolgozókra és tulajdonosokra vonatkozó egyötödös szabály a 200 négyzetméternél kisebb boltok hétköznap éjjeli működésére is vonatkozik majd. Az építőanyag-kereskedők egész évben, míg a kertészetek március 15. és október 15. közt vasárnap is nyitva lehetnek – ha a tulajdonos vagy családtagja dolgozik aznap. A tervezet tovább bővíti a kivételek körét: az autóbusz-állomásokhoz és a vasúti pályaudvarokhoz hasonlóan a személyszállító hajókikötőkben is nyitva lehetnek az élelmiszerboltok vasárnap. E módosításra a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint turisztikai okok miatt volt szükség.

A végrehajtási rendeletben ugyanakkor az online kiskereskedelemre vonatkozó szabályokról nem esik szó, holott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban jelezte, hogy vasárnap az internetes áruházak sem szállíthatnak házhoz. A tárca rendelete legkorábban a március tizenötödikét megelőző hetekben jelenhet meg. Glattfelder Béla, a tárca államtitkára a napokban úgy nyilatkozott: már a jövő héten megszülethet a kabinet döntése.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a tervezet nagy lazítást nem tartalmaz, az üdülőhelyek felsorolását azonban bővíteni kell. Emellett szükség lenne arra is, hogy a főszezonban mérethatár nélkül nyitva tarthassanak a boltok a kiemelt területeken.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára jelezte: a tervezet több pontja is súlyos kérdéseket vet föl. – Az is kérdéses – folytatta a főtitkár –, hogy a munkaügyi ellenőrök hogyan és milyen eszközökkel vizsgálják majd, hogy ki számít családtagnak és ki nem. Emlékeztetett arra, a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt az Auchan már jelezte, hogy idén nem lesz bérfejlesztés az áruházaiban. A szakember szerint ez csak az első fecske, az elbocsátások és bércsökkentések mellett pedig komoly jogi viták várhatók a plázák bérleti díjai kapcsán is.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint az összes pláza különleges elbánást fog kérni a kormánytól. Balatoni Judit, a szervezet főtitkára szerint egy későbbi kormányrendeletben a fő szabálytól eltérő előírások is születhetnek. A Napi Gazdaságban a szakember közölte: eszerint csak azok a plázák zárnak majd be vasárnaponként, ahol nem működik mozi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.