Áder–MSZP-ütésváltás Buda-Cash-ügyben

A szocialisták egy olyan törvény visszaküldését kérik számon a köztársasági elnökön, amit testületileg utasítottak el.

HZS
2015. 03. 06. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János a levélben hangsúlyozza, a törvény elfogadását követően közel száz takarékszövetkezet fordult kifogásaival, észrevételeivel, javaslataival a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, kérve, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek.

Leszögezte: a takarékszövetkezetek bankká való átalakulásának lehetősége és feltételei már a törvénytervezet szövegében is adottak voltak, az újbóli országgyűlési tárgyalás ezen nem változtatott. Maga az átalakulás pedig – folytatta – egyetlen takarékszövetkezet esetében sem múlhatott azon, hogy azok kezdeményezik-e bankká alakulásukat, hiszen az átalakuláshoz szükséges feltételek meglétét az erre hivatott állami szerveknek minden esetben alaposan meg kellett vizsgálniuk.

Az államfő jelezte továbbá, hogy a törvényt – mint mindig – a rendelkezésére álló rövid idő ellenére is a lehető legalaposabb vizsgálatnak vetette alá, ennek során munkatársai számos szakemberrel konzultáltak, és egyértelművé vált: a felmerült kifogások egy része jogosnak tekinthető, így a szövetkezeti törvényt megfontolásra visszaküldte a Háznak. Megjegyezte, hogy a visszaküldéssel egy időben világossá tette érveit és indokait, amelyeket az MSZP egyetlen politikusa sem kifogásolt.

A Buda-Cash-ügy semmilyen összefüggésben nem lehet a hitelintézeti törvénnyel, hiszen Magyarországon ma már mindenki tudja, hogy az ügy szálai több mint 10 évre nyúlnak vissza – jelentette ki levelében Áder János.
Az elnök arra kérte Tóbiás Józsefet, hogy ezekről a tényekről adjon tájékoztatást azoknak, „akik esetleges tájékozatlanságukkal könnyen sodorhatják kellemetlen helyzetbe” az általa vezetett pártot.

Végül hangsúlyozta: az Országgyűlés által elfogadott törvények alkotmányos vizsgálatát olyan kötelezettségének tekinti, amelyben semmi és senki sem ingathatja meg, „bárki, bármilyen indokból is érezzen késztetést erre”. „Elnöki eskümet követően többször is megerősítettem: ha száz jó törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat aláírom, ha száz rosszat, mind a százat visszaküldöm” – idézte fel, nyomatékosítva: „ehhez tartom magam”.

Az MSZP csütörtökön tartott sajtótájékoztatót arról, hogy szerintük Áder János köztársasági elnök is aktív szerepet játszott a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó bankcsoport létrejöttében azzal, hogy 2013-ban nem írta alá a takarékszövetkezeti törvényt, hanem visszaküldte azt a parlamentnek. Arra szólították fel az államfőt, hogy tisztázza szerepét az ügyben. Korábban az MNO is foglalkozott azzal, hogy DRB-bankcsoport kis bankjai szinte órák alatt takarékszövetkezetből bankká tudtak alakulni.

Az MSZP ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Buda-Cash-ügyben bűnpártolás, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés elfogadása miatt. Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke egy budapesti DRB-bankfiók előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón azzal indokolt: ki kell derülnie, hogy az ügyben milyen szerepe van a Fidesznek, az államigazgatási és a kormányzati szerveknek.

Azt mondta, hogy a DRB-bankcsoport tagjai másfél éve még takarékszövetkezetek voltak, azokat a Fidesz segítségével alakították bankká.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.