Előzetesben a három buda-cashes gyanúsított

Két vezérigazgató, valamint a vezérigazgató-helyettes került előzetes letartóztatásba.

MNO
2015. 03. 11. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben kedden kezdeményezte a három gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését csalás minősített bűntettének, valamint a számvitel rendje megsértése minősített bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Tölgyesi ügyvédje, Bánáti János kedden közölte: a védence és társai elleni a gyanú hatvanmilliárd forintos csalás, továbbá számviteli fegyelem megsértése, valótlan adatközlés, a sértett pedig négy bank.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MNO kérdésére megerősítette: az előzetes letartóztatás harminc napra szól, mivel fennáll a szökés, elrejtőzés, illetve a bizonyítás megnehezítésének veszélye.

A Fővárosi Törvényszék szerdán határozott Tölgyesi Péter előzetes letartóztatásáról, és a döntés szóbeli indoklásában elhangzott, hogy az eljárás jelenlegi stádiumában nem állapítható meg a hatvanmilliárd forintos hiány oka – közölte a vezérigazgató védője az MTI-vel. Bánáti János kiemelte: a bíróság szerint jelenleg nincs adat arra, hogy a gyanúsítottak jogellenesen eltulajdonították volna a sértett bankoktól a pénzt. Egyelőre nem tudható, hogy a hiányzó összeg milyen okból, mikor és milyen körülmények között tűnt el, ennek oka például rossz gazdasági döntés is lehetett, tette hozzá. A jelenlegi gyanú arra vonatkozik, hogy az ismeretlen időben létrejött hiány leplezésére fiktív adatközlések és fiktív számlákon fiktív tranzakciók történtek – mondta az ügyvéd.

A bíróság elsősorban az eljárás megnehezítésének, másrészt szökés, elrejtőzés veszélye miatt rendelte el három gyanúsított előzetes letartóztatását. Tölgyesi Péter és két társa fellebbezett a kényszerintézkedés elrendelése ellen.

Bánáti János elmondta: védence tagadja bűnösségét a vagyon elleni bűncselekményben, a számviteli fegyelem valótlan adatközlésen alapuló megsértését azonban – amely szintén szerepel a gyanúsításban – elismeri.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai február 24-én hajtottak végre házkutatást a Buda-Cash Brókerháznál. A jegybank még aznap azonnali hatállyal felfüggesztette a társaság működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt.

Az Országos Betétbiztosítási Alap tegnap kezdte meg a kifizetéseket a Buda-Cashhez kötődő DRB-bankcsoport károsultjainak, első körben mintegy 73 ezer ügyfél számára fizet kártalanítást 103 milliárd forint értékben.

A Népszabadság szerdán írta meg, hogy személyesen a Buda-Cash vezérigazgató-helyettese vásárolt négy nap alatt több mint 62 milliárd forintért értékpapírt egy fiktív személynek, Karácsony Miklósnak a brókerház négy regionális bankjának a pénzéből.

A lap azt is írja, hogy a Buda-Cash vezetői tulajdonképpen magukat jelentették fel. 2015. január elsejére a brókerház vesztesége már meghaladta a 85 milliárd forintot. Miközben közeledett az ötévenként kötelező felügyeleti ellenőrzés napja, a frank árfolyama elszállt, újabb tízmilliárdos lyukat ütve a brókerház kasszáján.

Úgy tudni, egy nappal azelőtt, hogy a brókerház vezetői elmondásuk szerint lényegében önfeljelentést tettek, a cég egyik vezetőjének jogi képviselője találkozási lehetőséget kért egy illetékesnek vélt miniszter titkárságán, hogy jelezze a közelgő brókerházcsődöt. Végül államtitkári szinten fogadták. Másnap volt a Buda-Cash és az MNB vezetőinek a találkozója, amelyen azonban már állítólag a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós bűnözés elleni osztályának néhány munkatársa is jelen volt. A nyomozók végül február 24-én szálltak ki a bajba jutott brókerház székhelyéhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.