Ezt válaszolta Orbán Tarsolynak

Havasi Bertalan a Népszava kérésére elküldte Orbán Viktor válaszlevelét, amelyet Tarsoly Csabának címeztek.

MNO
2015. 03. 31. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök nevében Nagy Gábor, Orbán személyi titkára még aznap, március 9-én válaszolt. Azt írta: megkapták a levelet, majd hozzátette, hogy a kormányfő annak tartalmáról tájékoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. Nagy azt is közölte még Tarsollyal, hogy az NGM vezetője által kijelölt tárgyalópartner még aznap felveszi vele a kapcsolatot.

Ismert: Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport tulajdonosának Orbán Viktor miniszterelnökhöz írott március 9-i levelében úgy fogalmazott: „az elmúlt napokban jelentkezett vállalati kötvényeladási hullám a Quaestor-csoportot is elérte, ilyen módon további finanszírozásunk ellehetetlenült, annak folytatása felelőtlenség lenne”. Úgy értékelte az akkori állapotokat, hogy „nincs Buda-Cash-helyzet”, az ügyfelek pénz- és értékpapírvagyona rendelkezésre áll a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél, de a forgalmazó a kötvényeket saját forrásból nem tudja megvásárolni, ezért kénytelen csődöt jelenteni.

Két hét telt el a Quaestor-ügyben a nyomozás március 11-i elindítása és a között, hogy az NNI csütörtökön három embert gyanúsítottként hallgatott ki, majd vasárnap mindhárman előzetes letartóztatásba kerültek. A büntetőügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya jár el különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Korábban több portál is cikkezett arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) alá tartozó több állami vállalat is a Quaestornál tartotta a pénzét, illetve hogy a KKM épp a bukás előtt kiszállt. A minisztérium válaszul több közleményben is kijelentette: a tárca és háttérintézményei a Quaestor anyagi helyzetével kapcsolatban semmilyen törvénytelen információnak nem voltak birtokában, és semmilyen információt nem titkoltak el. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy „én rendeltem el a minisztériumok pénzkivételét”. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter hétfőn megerősítette, hogy a KKM, valamint intézményei a miniszterelnök utasításának megfelelően jártak el, amikor megszüntették számláikat a Quaestor brókercégnél, ennek köszönhetően az adófizetőket nem érte kár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.