Hétvégén nem használható a 4-es metró

Hatósági tesztek miatt a hétvégén pótlóbuszok járnak a 4-es metró teljes vonalán – közölte a Budapesti Közlekedési Központ kedden.

WL
2015. 03. 24. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatásuk szerint a második szakaszához érkezett az úgynevezett járműkísérői beavatkozás nélküli tesztidőszak: a március 28–29-i hétvégén a teljes vonalon járműkísérő nélkül fognak futni a szerelvények. A speciális próbákra a végleges használatbavételi engedély megszerzéséhez van szükség. A vonalnak bizonyítania kell, hogy éles helyzetben is biztonságosan és kiszámíthatóan működik a rendszer emberi beavatkozás nélkül.

Megjegyezték, hogy a jelenlegi utasforgalmi próbaüzemben is automata üzemmódban közlekednek a járművek, a szerelvényeken van ugyan ideiglenes vezetőfülke, az abban tartózkodó járműkísérők feladata azonban csak annyi, hogy felügyeljék a járművek mozgását és probléma esetén beavatkozzanak, a szerelvények mozgatását, irányítását a központi automata vonatvezérlő rendszer látja el.

A végleges használatbavételi engedély kiadása után elbontják az ideiglenes vezetőfülkéket, és az automata üzemmódban történő vonatmozgásokat felügyelő járműkísérők helyett a központi és az állomási diszpécserek biztonsági felügyelete mellett járnak majd a szerelvények. Hozzátették: a csaknem egy év során semmilyen biztonságkritikus probléma nem történt.

Ha az eljárások során nem tapasztalnak rendellenességet a szakemberek, akkor várhatóan április közepén indul a kéthetes, utasforgalomban zajló próbaüzem.

A metró helyett a BKK pótlóbuszokat állít forgalomba, amelyek Újbuda-központot, a Fővám teret és a Kálvin teret nem érintik majd, ezek a megállóhelyek a 47-es és a 49-es villamossal közelíthetők meg, amelyek kétszer gyakrabban járnak, 3-4 percenként követik majd egymást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.