Kiderült pár részlet Tarsoly Orbánnak írt leveléből

A politikusok közül senki sem bízta a Quaestorra pénzét.

MD
2015. 03. 30. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giró-Szász András a műsorban átadta Tarsoly Csaba Orbán Viktorhoz címzett levelét, ám annak részletes ismertetéséhez – szavai szerint felhatalmazás hiányában – nem járult hozzá. Elmondta: a kormányfő tizennégy nappal korábban, a február 25-ei kormányülésen rendelte el azt, hogy a minisztériumok nem tarthatják forrásaikat brókerházaknál.

A Blikk megvizsgálta 223 politikus (képviselők, kormánytagok, államtitkárok) vagyonnyilatkozatát, és kiderült, hogy az összesen 5 milliárd 953 milliós összegből egyetlen forint sincs olyan kötvénybe fektetve, amelyet a Quaestor bocsátott volna ki. Még Szijjártó Péter sem bízta rá magánvagyonát Tarsoly Csaba cégére, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium mintegy 3,8 milliárd forintnyi állampapírját parkoltatta a Quaestornál.

Hozzátette: március 9-én Orbán Viktornak nem volt lehetősége intézkedni. Az államtitkár visszautasította a bennfentes információkról szóló állításokat, és kijelentette: mindez alaptalan rágalom, amelyet politikai szándék vezérel.

Giró-Szász András beszámolt arról is: Tarsoly Csaba a kétoldalas levél első oldalán tájékoztatja a brókercég helyzetéről a kormányfőt, míg a második oldalán megoldást javasol. Az államtitkár hangsúlyozta: Tarsoly Csaba ebben a levélben tájékoztatta először Orbán Viktort.

A dokumentumban a Quaestor tulajdonosa jelezte, hogy öncsődöt kíván kezdeményezni, és hozzátette: a társaságnak 300 milliárd forintnyi jövőértékű meglévő ingatlanjai és befektetései vannak. A levélben tudatta azt is: ezzel szerinte elkerülhető lenne 50 ezer ügyfél megkárosodása, és megőrizhető lenne mintegy 800 munkahely, valamint a pénz- és a tőkepiac iránti bizalom – derült ki a beszélgetésből.

Tarsoly és társai egyébként vasárnap kerültek előzetesbe.

Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottsága levette hétfői ülésének napirendjéről Matolcsy György és Szijjártó Péter meghallgatását.

 

A kormánypárti képviselők 6 nem és az ellenzéki honatyák 4 igen szavazata mellett a testület úgy döntött, leveszi a napirendről azt a pontot, amelyet eredetileg a brókerbotrányban érintett vállalkozások és a hozzájuk kapcsolódó üzleti körök és személyek feltérképezése címmel hirdettek meg.

 

Ennek a pontnak a megtárgyalására hívta meg a testület Matolcsy György jegybankelnököt és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, akik végül nem jelentek meg a bizottsági ülésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.