Leszakadás az egészségügyben

Zombor Gábor szerint 2016-ban bevezethetik az egészségügyi és szociális szférában dolgozók életpályamodelljét.

Majláth Ronald
2015. 03. 23. 5:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem százezer egészségügyi szakdolgozót képviselt a hét végén összegyűlt négyezer résztvevő a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nagygyűlésén, amelyen a területet érintő legégetőbb problémákról esett szó. A mostani rendezvény aktualitását egyebek között az adta, hogy a kamaránál úgy látják, az egészségügyi ellátást végző szakdolgozók helyzete egyre aggasztóbb.

Babonits Tamásné, a kamara fekvőbeteg-ellátási alelnöke a beszámolójában kifejtette: a fekvőbeteg-ellátási osztályok többségénél nincsenek pihenőhelyiségek, miközben a dolgozók túlterheltek. A kutatási eredmények alapján a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó ápolók a folyamatos betegmozgatás miatt súlyos mozgásszervi betegségekben szenvednek: ma az egészségügyben tevékenykedők háromnegyede szenved két vagy három betegségben.

Kiemelte: ennek ellenére a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nettó átlagjövedelmük mindössze 97 ezer forint, amivel az egészségügyi szakdolgozók a legrosszabban fizetett munkavállalók között vannak. Szakmai körökben felhívták a figyelmet arra is, hogy negyven ledolgozott év után sem éri el a bruttó 160 ezer forintot egy szakdolgozó bére. Az alelnök hangsúlyozta: az ápolóknak sokszor még a testi épségük is veszélyben van, mert egyre több agressziót tapasztalnak a betegektől, illetve azok hozzátartozóitól. Az egészségügyi szakdolgozók a problémák orvoslása érdekében nyílt levelet intéztek a kormányhoz. Véleményük szerint jelenleg hiányoznak a hatékony intézkedések a pályán lévők megtartására, a munkabérek tekintetében pedig egyre nagyobb a leszakadás más ágazatokhoz képest. Az egészségügyi szakdolgozók közel hetven százaléka él a garantált bérminimum összegéből, ami a minimálbérnél csak tíz százalékkal magasabb.

A kamara tizenkét pontban összegezte az egészségügyi szakdolgozók követeléseit. Többek között ágazati stratégia kidolgozását és életpályamodell bevezetését szorgalmazza az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményeinek javítására. A résztvevők a bértárgyalás azonnali megkezdését és annak szektorsemleges megvalósítását is fontosnak tartják oly módon, hogy ötvenezer forinttal emeljék az alapilletményt 2015-ben, visszamenő hatállyal. A kamara nem egy egyszeri béremelésben látja a felzárkóztatást, hanem egy olyan rendszerben gondolkodnak, amelyben a mindenkori szakképzett- és diplomás-minimálbérhez igazodva emelkedő, sávosan differenciált bértáblát alakítanának ki.

A kamara szeretné elérni, hogy támogassák a szakdolgozók közösségi közlekedését, és vezessék be az egészségügyi szakdolgozók kafetériarendszerét. A tizenkét pontban követelik nővérszállók létesítését, a szakdolgozói hatáskörök tisztázását, valamint az ágazati hiányszakmák felszámolását is. Megerősítenék az ápolásügy képviseletét az egészségügyért felelős államtitkárság rendszerében.

Az elhangzottakra reagálva Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a rendezvényen elmondta: egyetért a szakdolgozói kamara követeléseivel, és annak valamennyi pontját támogatja. Hangsúlyozta: a miniszterelnöktől utasítást kapott arra, hogy elindítsák a szociális szféra dolgozóival együtt az egészségügyiek életpályamodelljét is. Így már az elkövetkezendő néhány hét során belekezdenének ennek kidolgozásába, és 2016-tól várhatóan be is vezetik. A politikus a szektorsemleges finanszírozásról elmondta: ebben az ügyben már döntés született, ami az alapellátás vonatkozásában idén és jövőre 10-10 milliárd forintot biztosít, ez utóbbi összeget a praxisok csak abban az esetben kapják meg, ha a szakdolgozók munkaszerződése megfelel az aktuális bértáblának. Kifejtette: az azonnali béremelésről csak a kormány dönthet, így ő csak javaslatot tud tenni a kabinetnek, azonban egyetért a kafetériarendszer bevezetésével és a közösségi közlekedés támogatásával. A politikus az ápolásügy államtitkárságon belüli megerősítéséről elmondta: most fog megüresedni egy helyettes államtitkári pozíció, így a kormány figyelembe veszi a kamara erre vonatkozó kérését.

Lapunk kérdésére Balogh Zoltán kamarai elnök elmondta: előrelépésnek tartja az államtitkár által bejelentett intézkedéseket, de különösen azt, hogy a politikus valamennyi követelésükkel egyetért. Kifejezetten pozitív lépésnek tekinti az életpályamodell mielőbbi bevezetését, amit néhány héttel ezelőtt még 2018-ra ígértek. Emellett konkrét ígéretet kaptak arra, hogy áprilisban a kormány elé kerül a szakdolgozói pótlékok, valamint az alapbéresítés kérdése, ami akár tízezer forint pluszt is jelenthet egy hónapban. A kamara elnöke emellett fontosnak tartja, hogy az otthoni szakápolás finanszírozása a duplájára nő, továbbá hogy 15 milliárd forintot különítenek el a nővérszállók fejlesztésére és kialakítására. A megüresedett helyettes államtitkársággal kapcsolatban Balogh jelezte: bíznak abban, hogy olyan személy kerül oda, aki az ápolás ügyében hitelesen képviseli a szakmaiságot, és a csapatával befolyást tud gyakorolni a kormányra.

Négyezerrel kevesebb háziorvos lehet

Egy döbbenetes jóslat szerint 2025-re 4,65 millió embernek, azaz a lakosság közel felének nem lesz megfelelő alapellátása – írta a Blikk vasárnap. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által készített munkaanyag szerint ugyanis egy évtized alatt 4 ezer fővel csökken a háziorvosok száma. A jelenlegi nagyjából 6500 praxis így tíz év múlva még 800 fiatal háziorvos munkába állása esetén is 3300-ra apad. Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség elnöke a lapnak elmondta: jelenleg 300 praxis tartósan betöltetlen, így 300 ezer embernek nincs megfelelő alapellátása. – Ha a tendencia nem változik, ez 2025-re a tizenötszörösére nőhet – hangsúlyozta a szakember, aki úgy látja, hogy az orvoshiány már veszélyezteti a betegbiztonságot, az elvándorlás és a kiöregedés pedig ezt fokozni fogja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.