Madárinfluenza: több mint százezer kacsát öltek le

Az egyedekben kimutatott H5N8 szerotípusról még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna.

MD
2015. 03. 02. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az MTI megkeresésére elmondta: újabb megbetegedés sem a Békés megyei településen, sem a környéken nem fordult elő. A Füzes-Kacsa Kft. négy telephelyén tartott több mint százezer szárnyas leölése a hétvégén befejeződött. Hozzátette: a héten még takarítják, fertőtlenítik a telepeket.

A kárfelmérés folyamatban van, a kár nagyságáról a Füzes-Kacsa Kft.-nél nem kívántak nyilatkozni az MTI-nek. A kártalanítási folyamatról szólva Bognár Lajos elmondta: a járási vagy magasabb kártalanítási összeg esetén a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti és állat-egészségügyi igazgatóságnak be kell szereznie a szakvéleményeket a szakmai szervezetektől többek között a megsemmisített állatok, a takarmány, az állati eredetű termékek és melléktermékek piaci értékéről. Ezt követően a megyei főállatorvos hoz egy kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik és jogerőre emelkedik a határozat, 30 napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget.

Az MTI információja szerint a kárfelmérés még ezen a héten befejeződik.

Európában számos országban – az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Olaszországban, Németországban, Hollandiában – mutatták már ki a madárinfluenza vírusát. A helyettes államtitkár véleménye szerint vadmadarak hurcolhatták be a vírust a Békés megyei telepre, amely köré a hatóság egy 3 kilométeres védő- és egy 10 kilométeres megfigyelési körzetet alakított ki. A 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkerestek az állat-egészségügyi szakemberek, a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások léptek érvénybe.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján olvasható, hogy Japán, Szingapúr és Dél-Korea Magyarország teljes területéről felfüggesztette az élő baromfi, hús és tojás exportját, a Dél-afrikai Köztársaság és Hongkong részletes korlátozást vezetett be. Bognár Lajos elmondta: valamennyi országgal felvették a kapcsolatot, értesítették őket a helyzetről, diplomáciai úton próbálják meg elérni, hogy a korlátozás ne az egész országot, csak Békés megyét érintse.

Hozzátette: az Európai Unió területére a 30 napig fennálló szállítási tilalom végéig nem lehet kacsát szállítani Békés megyéből. Kérdésre válaszolva elmondta: a 30 nap a végső fertőtlenítés megtörténtétől indul, amelyre még a héten sor kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.