Polt Péter általános korrupciós vizsgálatot rendelt el

Minden főügyészséget érint, és az alábbiakat hivatott tisztázni.

BuL
2015. 03. 07. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő azt mondta: a vizsgálat eredményeit még a tavasszal megosztják a közvéleménnyel.

Fazekas Géza azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az elmúlt időszakot nézve általánosságban a bűnözésre vonatkozó minden statisztikai adat csökkenést mutat.

Hangsúlyozta: korrupciós ügyekben is alapvetően a rendőrség nyomoz, az ügyészség csak egy-egy speciális körben, például a vezető beosztású hivatalos személyek által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása ügyében végez nyomozást. Az ügyészség minden más esetben csak a nyomozás felügyeletét látja el.

A szóvivő kiemelte azt is, a Legfőbb Ügyészség nem végez nyomozati vagy a nyomozóhatóságok felett nyomozásfelügyeleti tevékenységet, így soha nem rendelkezik a feljelentésekről, sem pedig a nyomozóhatóságok határozatairól.

A lap emlékeztetett: az ügy azután került reflektorfénybe, hogy az Átlátszó.hu adatokat kért a 2006 és 2013 közötti korrupciós bűncselekmények kezelésével kapcsolatban. A portál az aktív és a passzív hivatali visszaélés, valamint a befolyással üzérkedés tényállása kapcsán keletkezett ügyekről kérdezte az ügyészséget, és azt állapította meg, hogy Polt Péter regnálása alatt radikálisan nőtt a feljelentéselutasítások és a nyomozásmegszüntetések száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.