Több mint tízmilliárdos beruházást hoznak Debrecenbe

72 új munkahelyet teremt egy német autóipari cég. Gördülőcsapágyakat fognak gyártani.

kn
2015. 03. 20. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter elmondta, a kormány 772 millió forint támogatást nyújt a beruházáshoz, amelynek keretében az FAG logisztikai fejlesztést hajt végre, új eszközöket szerez be, és növeli a gyártási kapacitást. Ezzel a 12 milliárd forintos fejlesztéssel egy háromlépcsősre tervezett beruházás első két fázisa valósul meg. A harmadik ütemről még folynak a tárgyalások a cégcsoport és a magyar kormány között. Ha megszületik a megállapodás, további több száz új munkahely jöhet létre Magyarországon – mondta.

A világ élvonalbeli autógyáraiba bekerülni magyar vállalkozásként nem könnyű, mára mégis több mint másfél száz cégnek sikerült. A beszállítók túlnyomó többsége azonban továbbra is a multinacionális vállalatok magyar leányvállalatai közül kerül ki, amelyek a fejlesztési feladatok egy részét is leveszik a gyártók válláról.

 

A Bretton Woods Magyarországot a 9. helyre rakta a befektetésre ajánlott országok listáján.

A miniszter hozzátette, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 109, Magyarországon tervezett beruházásról tárgyal reménybeli befektetőkkel. A megbeszélések nagyjából fele olyan vállalatokkal folyik, amelyek már jelen vannak Magyarországon, vagyis újrabefektetők lennének. „Ez azt mutatja, hogy töretlen a bizalom Magyarország iránt a nemzetközi gazdasági életben” – jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a világgazdasági változások komoly kihívás elé állítják az olyan nyitott gazdaságokat, mint amilyen a magyar is.

Szerte a világon meg kell küzdeni a vetélytársakkal minden egyes beruházásért, ezért folyamatosan javítani kell a befektetési környezetet – mondta. Felidézte, hogy tavaly 16 éve nem látott ütemben, 14 százalékkal nőttek a magyarországi beruházások. Elmondta, az összes magyarországi befektetés nagyjából egynegyede német. Ezúttal Németország és Európa egyik legnagyobb, családi tulajdonban lévő vállalata, a Schaeffler-csoport döntött úgy, hogy új beruházást hajt végre Debrecenben.

A cégcsoport négyezer embernek ad munkát Magyarországon. Ez a beruházás is jelzi, hogy Európa legnagyobb gazdasága, a német kitart Magyarország mellett, és a német vállalatok elismerik a magyarországi munkaerő szakképzettségét, szorgalmát és munkabírását – jegyezte meg. Szijjártó Péter hozzátette, hatezer német vállalat működik Magyarországon, ezek 300 ezer családnak adnak megélhetést.

Az FAG ügyvezető igazgatója elmondta: az új beruházással a jelenlegi évi 20 millió darabról 30 millióra növelik a debreceni üzem gyártókapacitását. Szabó Péter köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kormánynak, amiért támogatják a cég fejlődését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.