Valóban lemondott a végrehajtók elnöksége

Schmidt Zoltán, a végrehajtói kamara elnöke portálunknak elismerte, hogy a köztestület teljes vezetése benyújtotta lemondását.

Horváth Csaba László
2015. 03. 09. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöksége – erősítette meg lapunk értesüléseit a köztestület távozó elnöke. Schmidt Zoltán kérdésünkre elmondta, valóban lemondtak, azonban mivel a kamara szervezeti és működési szabályzata nem ad lehetőséget ideiglenes vezetésre, a választásokig megtartják mandátumukat. Vagyis a kamarai vezetők lemondtak, de mégsem. Schmidt beszélt arról is, hogy májusban lesz a testület tisztújítása, az előre hozott választások lehetőségéről a kamara választmányának, illetve az elnökségnek kell döntenie. Kérdésünkre közölte, nincs akadálya annak sem, hogy a jelenlegi elnökség induljon a következő választáson.

A végrehajtói kamara vezetőinek lemondása és „visszatáncolása” nem először fullad komédiába. Tavaly októberben a Magyar Nemzet írta meg, hogy a testület akkori elnöke, Krejniker Miklós húsz év után lemondott a köztestület vezetéséről. Távozását azzal indokolta, hogy nem kíván a változások útjába állni. Ugyanakkor nem sokkal később kiderült, hogy noha a vezetői székből távozott az elnök, de továbbra is tagja maradt a kamara vezetőségének. Krejniker egyébként különös módon éppen az után mondott le, hogy garázdaság miatt a vádlottak padjára került.

A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról, hogy a kamara elnöksége távozhatott posztjáról, méghozzá az után, hogy Molnár Zoltán közigazgatási államtitkárral egyeztettek a szervezet vezetői. A tárgyalást a köztestület budapesti székházában tartották zárt ajtók mögött. A megbeszélésen Szekér Judit, a kamara mellé kinevezett miniszteri biztos is részt vett, aki az egyeztetés előtt a lapnak azt mondta, választmányi ülést tartanak a kamarában, továbbá – mint fogalmazott – az elnökségnek lesz „bejelentenivalója”. Utóbbival a biztos arra utalhatott, amit az önálló bírósági végrehajtók közül többen tényként kezeltek a helyszínen, vagyis hogy az elnökség bejelenti lemondását. Ám ez péntek délelőtt elmaradt, viszont forrásaink arról számoltak be, hogy néhány órával később az elnökség mégis azt jelezte, hogy távoznak a kamara éléről. Az Igazságügyi Minisztérium nem erősítette meg értesüléseinket, és a kamara vezetőit sem tudtuk elérni. Ám úgy tudjuk, a tárcánál már a múlt héten tényként kezelték az elnökség leköszönését.

Patyi Gergely igazságügyi államtitkár távozását követően egyébként Trócsányi László igazságügyi miniszter Molnár Zoltán közigazgatási államtitkárt bízta meg a végrehajtói kamara átvilágításának irányításával. Molnár Zoltán a Magyar Nemzetnek múlt héten arról beszélt, hogy a kormány szándéka változatlan, cél egy átlátható, hatékonyan működő végrehajtói rendszer kialakítása, ami az adósságbehajtások összes szereplőjének érdekét szolgálja. A testület átvilágításának feltáró szakasza egyébként már befejeződött, a vizsgálatról szóló jelentés a tárca szerint március közepére készül el. A Mandiner ugyanakkor úgy tudja, hogy elkészült a jelentés, ebben egyebek között szerepel az a kétnapos, luxuskörülmények közt tartott közgyűlés, amiről a Magyar Nemzet számolt be tavaly év végén. A végrehajtók 38 millió forintért tartottak közgyűlést és ünnepséget Sárváron, ahol malacsülttel, marhabélszínnel és saját címkézésű borral ünnepeltek a „technikai okok” miatt egyébként elmaradt konferenciájuk alkalmából.

A portál szerint a nem nyilvános minisztériumi jelentés azt is tartalmazza, hogy 2014-ben közel 40 millió forintot költöttek a végrehajtók az egyik kereskedelmi csatornán futó sorozatban való megjelenésre. Továbbá a külföldi kiküldetésekre a végrehajtókat családtagok is elkísérték, 2012-ben 12 külföldi útra utaztak el a hozzátartozók. A minisztérium nem kívánta kommentálni a portál értesüléseit. Molnár Zoltán lapunknak azt mondta, belső vizsgálatot rendelnek el a tárcánál, és ha bebizonyosodik, hogy a minisztérium jelentése került ki, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.