A francia sajtó árgus szemekkel kémleli Ózdot

A Jobbik előretöréséről közöl terjedelmes írást vasárnapi számában a Le Monde, főként Ózddal foglalkozik a francia lap.

MNO
2015. 04. 12. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik arculatváltását mutatta be ózdi riportjában vasárnap a Le Monde.

A balliberális francia lap szerint Janiczak Dávid, Ózd polgármestere „az a szélsőjobboldali aktivista, aki a közbiztonságról olyan beszédet tud tartani, amellyel kivívja honfitársai szimpátiáját. Még akkor is, ha azok romák, mint a helyi lakosság jó egyharmada” – hangsúlyozta a tudósító. Joelle Stolz szerint a 34 ezer lakosú város lett a felmérésekben a kormányzó jobboldal rovására fokozatosan javuló Jobbik politikai előretörésének szimbóluma. Több mint egymillió szavazó hagyta el az utóbbi hónapokban a Fideszt, s egyötödük szívesen szavazna a Jobbikra. A Jobbik ózdi győzelme a választók radikalizálódásának a jele, amit a konzervatív stratégiák nem láttak előre a lap szerint. A munkáscsaládból származó polgármester azt mondja az embereknek, amit hallani szeretnének, reményt keltve az egykori ipari város újjászületéséről. A lap idézte Janiczakot, aki szerint „Isten támogatásával tudott ilyen fiatalon polgármesterré válni”. Azt is elmondta, hogy Ferenc pápától szeretne áldást kérni Ózdra, s míg a Fidesz számára a félelem a társadalmi összetartó erő, ő a szeretetet tekinti annak.

A cikkszerző szerint Janiczak passzol a Vona Gábor által meghirdetett irányvonalhoz, a párt szalonképessé tételéhez. A pártelnök kiskutyákat simogat a televízióban, és fel akar hagyni a Jobbikra jellemző antiszemita és cigányellenes retorikával. „Jóllehet a megbékélő hangnem nem tetszik a párt kemény magjának, kedves a választók számára. A Jobbik hirtelen elfogadható lehetőségként jelent meg a Fidesz-kormányzat elutasításának kifejezésére” – hívta fel a figyelmet a lap. Arra is emlékeztetett, hogy április óta Ózdon három lovas rendőr teljesít szolgálatot, a polgármester megfigyelő drónt kért a Belügyminisztériumtól és az önkormányzat egy börtön megépítéséről is döntött, amelynek megvalósításán több száz munkanélkülit foglalkoztatnának.

A Le Monde szerint Ózd a jobboldal és a szélsőjobboldal közötti szövetség laboratóriuma lehet, a polgármester méltatja is a választókörzet fideszes képviselőjét, mert százzal több közmunkahelyet tudott elintézni. A Fidesz országos szinten azonban elutasítja a Jobbik közeledését – írta a Le Monde.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.