Agrártámogatások: még áll a rendszer

Az alig egy hete megnyitott, csaknem 30 támogatást magában foglaló egységes kérelmeknél máris fennakadásba ütköztek a gazdálkodók.

2015. 04. 09. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már több mint egy hete megkezdődött az idei évre vonatkozó egységes kérelmek benyújtási időszaka, információnk szerint a gazdálkodók egyelőre nem tudják eljuttatni a többek közt a területalapú támogatások igénylésére szolgáló dokumentumokat a támogatások kifizetéséért felelős Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), az online rendszer ugyanis nem működik. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy míg a korábbi években elektronikusan és postai úton is benyújthatták a kérelmeiket a termelők, addig az idén induló új uniós ciklusban már csak az elektronikus felületen keresztül.

A lapunknak nyilatkozó gazdák szerint a kérelem kitöltéséhez szükséges programot gond nélkül meg tudják nyitni, a kitöltéssel sincs gondjuk, az elkészült kérelmet azonban nem tudják továbbítani. Azon felül, hogy mindez bosszúságot okoz a termelőknek, anyagi veszteséggel is számolniuk kell.

Azzal az igazolással ugyanis, amit a kérelem elküldése után kapnak, a bankok a korábban területalapú támogatásnak hívott, ma alaptámogatás néven futó juttatás 85 százalékát meghitelezik. Így a tavaszi munkálatok elindítását már ebből az összegből tudnák finanszírozni a gazdálkodók.

A probléma a falugazdászok előtt is ismert és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is foglalkozik a kérdéssel. Lapunk érdeklődésére közölték: mindent megtesznek azért, hogy a gazdák időben be tudják nyújtani az egységes kérelmeket, ugyanakkor egyelőre meg kell várni, amíg az MVH-nál megoldják a problémát. Egyes vélemények szerint az MVH azért nem tudta időben élesíteni a rendszert, mivel egy ehhez szükséges rendeletet még nem jelentette meg a Földművelésügyi Minisztérium.

A hivatal tájékoztatása szerint az idei évtől számos új elemet tartalmaz a támogatási rendszer, a várható kitöltési hibák csökkentése érdekében ezért eddig csak a felület kitöltő funkcióját élesítették. A kérelmek kitöltését folyamatosan figyeli a hivatal, s csak akkor aktiválják a kérelem benyújtás funkciót, ha a tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevezetési szakasz sikerrel zárult. Ez várhatóan már pénteken megtörténhet. Az MVH szerint a már kitöltött kérelmek nem vesznek el, így amint aktív lesz a benyújtás gomb, a dokumentumokat elküldhetik a gazdálkodók.

Az egységes kérelem keretében több mint harmincféle agrártámogatást igényelhetnek a gazdálkodók, így összesen csaknem 400 milliárd forintot nyerhetnek el az idén. Az új uniós ciklusban a korábbi területalapú támogatás két részre oszlik: az alaptámogatásra és a zöldítés kapcsán igényelhető juttatásra. Ezek együttes összege az idén hektáronként 67 800 forintra rúg. Szintén az egységes kérelemben igényelhető a fiatal gazdák kiegészítő támogatása.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke korábban arról beszélt, hogy az MVH felkészült az új kérelmek fogadására. Mint mondta, a hivatalt az eddiginél átláthatóbbá kellett tenni, mivel a korábbiaknál bonyolultabb lesz a most alkalmazott támogatási rendszer. A kérelmeket május 15-ig nyújthatják be a termelők. Bár az unió lehetővé tette, hogy egy hónappal meghosszabbítható legyen a benyújtási határidő, de ez az MVH szerint veszélyeztetné az októberi előlegkifizetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.