Az erős ország nem kerülheti ki a kínai kapcsolatokat

A magyar–kínai kapcsolatok kérdése nem pártpolitikához kötött.

TK
2015. 04. 16. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában rendezett beszélgetésen Szijjártó Péter kifejtette: évek óta nagy erőfeszítéseket tettek a keleti világgal, ezzel együtt az ott legdinamikusabban növekvő gazdasággal, Kínával való stratégiai kapcsolatok kialakításáért. Ennek eredményeként megnőtt a hazai export a keleti országba és egyre több kínai tőke is megjelenik Magyarországon – tette hozzá.

Felidézte: 2010 óta több olyan intézkedést hoztak, melyek a magyar–kínai kapcsolatok fejlődéséhez vezettek. Ezek eredményeként tavaly minden idők legmagasabb magyar exportját érték el Kínában, ezzel 2,2 milliárd dollárnyi exportot realizálva. Ez azt jelenti, hogy a keleti nyitás stratégia Kína irányába export oldalon sikeres. Emellett arra is törekedtek, hogy a kínai tőke is megjelenjen Magyarországon. Ennek bizonyítékai például a Huawei és a Wanhua is, melyek komoly erővel rendelkeznek már az országban, és a Bank of China is jelen van, ma Magyarországon csaknem 3,5 milliárd dollárnyi kínai termelő tőke van jelen – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette: mindez beleillik abba a célkitűzésbe, amelyet „úgy fogalmaztunk meg, hogy amikor a kínaiak európai jelenlétben gondolkodnak, akkor Magyarországra kapuként tekintsenek, és az európai gazdasági igényeket innen próbálják meg kiszolgálni”.

Az eseményen a miniszter a jövőbeli együttműködésekben az élelmiszeripar fontosságát és Kína két, Nyugat-Európába irányuló kereskedelmi útvonalának Magyarországon áthaladását hangsúlyozta. Hozzátette: jelenleg a világban egyre nagyobb a verseny a kínai piacért és a kínai tőkéért.

Ujhelyi István, az SZTE Konfuciusz Intézetének alapító elnöke, szocialista EP-képviselő szintén a kormányokon átívelő stratégiai érdeket hangsúlyozta a beszélgetésen. Szerinte a két ország közötti sikerhez a hazai döntéshozóknak egy megbízható és biztonságos környezetet kell teremteniük a kínai befektetőknek. A képviselő az élelmiszeripar és a kereskedelmi út lehetőségeinek kihasználását szorgalmazta a kormánypárti politikusnak, illetve a turizmus jelentőségét is megemlítette. Azt is javasolta, hogy erősítsék Magyarországot, mint brandet, hogy a kínai vásárlók a magyar termékeket válasszák.

A beszélgetés előtt a Konfuciusz Intézet további munkáját meghatározó két fontos dokumentumot írtak alá. Az egyik egy szándéknyilatkozat, mely szerint az SZTE Konfuciusz Intézete a Szegedi Tudományegyetemmel közösen egy Kínai Központot hoz létre, amely oktatási, innovációs és külkapcsolati feladatokat lát majd el. A másik dokumentum pedig egy egyetértési nyilatkozat, amely az SZTE Konfuciusz Intézetnek a magyar–kínai turisztikai, oktatási, kulturális és humán kapcsolatok erősítésében betöltött szerepére vonatkozik.

A Szegedi Tudományegyetemen 2012-ben jött létre a Konfuciusz Intézet, amely aktív szerepet vállal az alkalmazott kínai nyelvoktatásban, továbbá a turisztikai kapcsolatok fejlesztésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.