Cáfolják Zombort az orvostechnikusok

Az adósságok nyilvántartásának egyeztetése már megkezdődött a beszállítók és a kórházak között.

Majláth Ronald
2015. 04. 23. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adósságok nyilvántartásának egyeztetése már megkezdődött a beszállítók és a kórházak között, a legnagyobb hitelezőkkel pedig már meg is állapodott a fenntartó – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár tegnap az M1 műsorában. A politikus szerint a költségvetés hatvanmilliárd forintos támogatása nyomán néhány héten belül megkezdődhet a kórházaknak hitelező beszállítók harminc napnál régebben lejárt követeléseinek kifizetése.

Lapunk megkeresésére Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta: sem ők, sem pedig a társszervezetük, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete nem tud arról, hogy a hozzájuk tartozó beszállító cégekkel egyeztettek vagy megállapodtak volna. Noha mindkét szervezetnek vannak olyan tagjai, amiknek több milliárd forinttal tartoznak, egyikkel sem folytattak tárgyalásokat. Az orvostechnikai beszállítók egyetértenek azzal, hogy egyeztetni kell az adatokat, ez azonban nem nagy feladat, mégsem történt ez meg a hozzájuk tartozó cégeknél. A szakember hangsúlyozta: a piaci tapasztalatok nem támasztják alá azt, amit az egészségügyért felelős államtitkár mondott.

Mint ismeretes, a kormány hatvanmilliárd forintot fordítana az állami fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók adósságainak rendezésére, miközben a kórházi adósságállomány március végére elérte a nyolcvanhárommilliárdos összeget. Zombor Gábor a Népszabadság hétfői számában azt nyilatkozta, hogy a hatvanmilliárd forint rendelkezésre áll. Jelezte: az adósságrendezéshez szükséges döntés megszületett, így áprilisban megkezdődhet az eddigi legnagyobb mértékű, és reményei szerint az utolsó ilyen konszolidáció. Ezzel kapcsolatban Rásky László elmondta: amikor olvasta az erről szóló hírt, megdöbbent, mert ez arra utal, hogy ismét alkudozni akar majd a kormányzat a beszállítókkal a késedelmi kamatokról és a tőkéről. Ők azonban már egyértelművé tették, hogy erről szó sem lehet. Ezért az orvostechnikai beszállítók úgy értékelik, hogy egyelőre hiányoznak azok a konkrétumok, amelyek alapján rövidesen megkezdődhetne a pénzek átutalása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.