Fekáliás szennyeződést mutathattak ki samponokban

Az eredmények fekáliás szennyeződés jelenlétére is utalhatnak.

MA
2015. 04. 14. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóság azért vizsgálta meg ezeket a termékeket, mert a samponok, illetve balzsamok tartósan érintkeznek a fejbőrrel, így ha ezek a termékek szennyezettek, számos bőrproblémát, baktériumok vagy gombák által előidézett fertőzéses gyulladásokat okozhatnak – olvasható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján.

A vizsgálaton kétféle termékben (a Genera Gizengers tusfürdő és samponban, illetve a Sampon Mild csalánkivonatban) találtak a hatóság szakemberei a megengedettnél lényegesen több mikrobát. Ez azért probléma, mert az élőmikroba-szám határértéknél nagyobb előfordulása különböző típusú megbetegedéseket okozhat, mely esetén a tünetek súlyossága egyéntől és kortól is változhat – közölték.

A laboratóriumi vizsgálatok mindkét kifogásolt termékben kimutatták az Enterobaktériumot, a Genera Gizengers samponban pedig a Pseudomonas aeruginosa jelenléte igazolódott be.

Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul – tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része (pl. Salmonella) is ebbe a családba tartozik – problémát okozhat, ha egy hajápolási szerben ilyen anyag található – magyarázzák.

Mint a közleményben írták, a Pseudomonas aeruginosa a bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető betegségek kiváltója is lehet. A szervezetbe kerülve mérgezést is előidézhet, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást, illetve fekélyt is okozhat a szemen, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Mindazonáltal a Pseudomonasok megfertőzhetik a mély szúrt sebeket, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.