Módosítják a közbeszerzés szabályait

Az erről szóló törvénytervezetet a Kormany.hu honlapon tette közzé véleményezésre a Miniszterelnökség.

kn
2015. 04. 16. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szöveghez fűzött hatásvizsgálati lap szerint a törvénymódosítás előzménye, hogy az EU három új, a közbeszerzésekre vonatkozó irányelvet fogadott el. Az új közbeszerzési tárgyú irányelveket a tagállamoknak főszabály szerint legkésőbb 2016. április 18-ig, az elektronikus közbeszerzésre vonatkozó részeket a központi beszerző szervek tekintetében 2017. április 18-ig, valamennyi ajánlatkérő szervezetre vonatkozóan pedig 2018. október 18-ig kell átültetniük saját jogrendszerükbe.

Az előterjesztő az új törvény fő hatását abban jelöli meg, hogy lehetővé teszi a közbeszerzések stratégiai felhasználását. Az ajánlatkérők a közbeszerzési eljárásokban való részvétel jogát fenntarthatják védett munkahelyek és olyan gazdasági szereplők számára, akiknek fő célja a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű személyek társadalmi és szakmai integrációja, vagy úgy rendelkezhetnek, hogy a szerződéseket a védettmunkahely-teremtési programok keretében kell teljesíteni. Ennek feltétele, hogy az ilyen munkahelyek, gazdasági szereplők vagy programok alkalmazottainak legalább 30 százaléka megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű munkavállaló legyen.

A társadalmi hatások közül a tervezet készítői kiemelik, hogy a tervezet szerinti szabályozás új eleme az új vagy továbbfejlesztett termékek, szolgáltatások, technológiák kialakításának elősegítése, amelynek érdekében lehetőség van innovációs partnerség létrehozására olyan módon, hogy az képes legyen a szükséges piaci kereslet generálására, a piac lezárása nélkül ösztönözve az innovatív megoldás kialakítását.

Ezen túl a közbeszerzési eljárások előkészítése és az ajánlatok bírálata során a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére ad lehetőséget a tervezet.

Megjegyzik azt is, hogy az új szabályok rendelkeznek a nyilvánosság biztosításáról, módosítják az alkalmassági követelményeket, illetve szabályozzák az elektronikus közbeszerzés működését, amivel elősegítik a transzparencia és a minél szélesebb körű verseny megvalósulását.

Az értékelési szempontok új szabályai, a minőségalapú kiválasztási szempontok alkalmazása közvetetten hozzájárulnak a minőségi munkát végző vállalkozások versenyképességének fokozásához, az ajánlatkérő rendelkezésére álló forrás fejében a legjobb, minőségi beszerzési eredmény eléréséhez. A kis- és középvállalkozások sikeres részvételét segíti és versenyképességüket erősíti az adminisztratív terhek csökkentése, az előírható alkalmassági követelmények és szerződéses biztosítékok korlátozása – áll a dokumentumban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.