Munkája miatt verték meg

Újságírók és érdekvédők is kiálltak az M1 műsorvezetője mellett.

2015. 04. 15. 5:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír24 úgy értesült, az eset a balatonfüredi Tagore sétányon történt. Egy férfi Borsa elé lépett, majd az említett kérdés után leütötte a híradóst, akinek véraláfutás lett az arcán, ezért nem tud a képernyőn megjelenni.

A műsorvezető a történtekhez képest jól van, de nincs olyan állapotban, hogy műsort tudjon vezetni, otthonában gyógyul. Az MTVA jelezte, megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy bárkit munkája miatt fizikai bántalmazás érhet.

Ennél többet azonban az eset körülményeiről, a támadóról, Borsa Miklós sérüléséről nem árultak el. Mint ahogy arról sem, hogy tettek-e az eset után feljelentést. Kérdéseinkre csak a már kiadott közleményt továbbították ismét. Egyúttal jelezték, az ügyben Borsa Miklós nem kíván nyilatkozni.

Kerestük az ügyben Tuzson Bencét, ám a Fidesz-frakció szóvivőjének telefonját Devecser Anikó egykori szépségkirálynő vette fel, akiről a Népszabadság írta meg tegnap, hogy a tavaly ősszel több mint kétmilliárd forintért állami tulajdonba került Dunakeszi Járműjavító Kft. új politikai kapcsolattartója lett. Ő a párt sajtófőnökéhez irányított bennünket, azonban Kishegyi Eszter sem tudott segíteni. Közölte, az ügyben hamarabb is telefonálhattunk volna, mert ez a „sztori” már délelőtt „lement”, este pedig már nem tudott elérni senkit.

Márton Roland, az MSZP alelnöke azt mondta, megdöbbenéssel értesültek erről a „minősíthetetlen fizikai támadásról”. Nagyon sajnálják, hogy ilyen megtörténhet, és mielőbbi gyógyulást kívánnak a műsorvezetőnek. Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke közölte, felháborítónak tartják, és mélységesen elítélik az újságírók és mások bántalmazását. Rámutatott, ezzel nem lehet azonosulni, legyen szó bármilyen politikai irányultságú médiumról, és bármennyit bakizó és bármennyire elfogult sajtóorgánum munkatársáról.

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint egészen hitvány és alávaló cselekedet, amit a köztévé hírolvasójával műveltek. Mint mondta, önmagában is elítélendő az erőszak, ráadásul egy sajtómunkás ellen támadást intézni nem magyarázható sem politikai szándékkal, sem az adott médium színvonalával, és az irányultságával sem.

A történtek kapcsán szolidaritását fejezte ki Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke is, s számos kolléga az írott és elektronikus sajtóban.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke, Tóth Károly úgy fogalmazott: minden körülmények között elfogadhatatlan és elítélendő, ha a munkáját végző újságírót támadás vagy bántalmazás ér. Emlékeztetett arra, hogy pár hónapja a Hír TV egyik munkatársát érte atrocitás a Parlament előtti tüntetésen. Tiltakozását fejezte ki a támadás miatt a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége is.

A nyomozó hatóság egyelőre nem vizsgálja az M1 műsorvezetője, Borsa Miklós megtámadását, mivel sem feljelentés, sem bejelentés nem érkezett hozzájuk – írta tegnap a HVG.hu rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.