Nem zárkóznak el a trafiktörvény módosításától

A kormányzat kész kezdeményezni azt, amennyiben okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között – közölte az NFM.

2015. 04. 29. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NFM írásos válasza szerint amennyiben bizonyítást nyer, hogy a tragikus kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között, a kormányzat a trafikosok védelme érdekében kész kezdeményezni a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény dohányboltra vonatkozó rendelkezésének mielőbbi módosítását az Országgyűlésnél.

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. arra a kérdésre, hogy miért alkalmazzák a trafikok a kirakatok lefóliázását, azt válaszolta, hogy a teljes fóliázás egy széles körben alkalmazott, de nem kötelezően követendő megoldás a jogszabályok betartására.

A törvény értelmező rendelkezései szerint a dohánybolt olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve. A dohánytermék-kiskereskedelem folytatásakor mindenkor arra kell törekedni, hogy dohánytermék értékesítése a fiatalkorúak elől elzárt módon történjék, illetve dohánytermék a fiatalkorúak számára ne legyen hozzáférhető. A törvény szerint a dohánybolt külső felületén semmiféle olyan kép, látvány vagy szöveg nem jeleníthető meg, amely dohánytermékre, dohányterméket kiegészítő termékre, illetve dohányzásra utal.

A dohánykereskedelmi társaság az évente több alkalommal megrendezésre kerülő országos szakmai képzéseken – amelyen a részvétel egyébként kötelező a koncesszió jogosult és gyakorló számára – felhívják a hallgatóság figyelmét, hogy kizárólag a dohánytermékek láthatóságának korlátozása, nem pedig a nemzeti dohányboltokba történő általános belátás korlátozása szerepel törvényi előírásként.

Emellett az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szerint a Magyarországon üzemelő egyéb értékesítőhelyekkel összevetve biztonságvédelmi eszközökkel jobban felszereltek a dohányboltok. A biztonságos működés érdekében többek között megfigyelő kamerarendszereket, időzáras kasszarendszert, napi többszöri pénzelszállítási módot, pánikgomb bekötést, valamint járőrszolgálati biztosítást vesznek igénybe – írták.

A dohánybolti eladók biztonsága a legfontosabb, a Fidesz-frakció minden lépést támogat, amely a biztonságukat növeli – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán a Magyar Nemzeti Bankban tartott sajtótájékoztatón, ahol arról is beszélt, hogy a halálbüntetés kérdését az Európai Unióban is fel lehet vetni, ha Magyarország polgárai ezt fontosnak tartják.

Rogán Antal hangsúlyozta: ő maga és a Fidesz-frakció is az eladók pártján áll. Ezért ha a trafikok tulajdonosai úgy gondolják, hogy a boltok üvegén lévő fólia gátolja az eladók biztonságát, akkor azt le kell venni. A törvényben nincs olyan előírás, ami a fóliázásra vonatkozna. Ha más jogszabályban van, támogatni fogják, hogy módosítsák – szögezte le.

Gelencsér Attila, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján felszólította a dohánykereskedőket, hogy vegyék le a trafikokról a dohánytermékek láthatatlansága miatt feltett fóliát. Az eladók védelme, biztonsága mindennél fontosabb – hangsúlyozta, hozzátéve: „tudomásul kell vennünk, hogy az élet törvénye erősebb bármely paragrafusnál”.

„Az emberek már hoztak egy ítéletet, miszerint az elkövetés egyik oka a törvény, amelyik a dohánytermékekkel kapcsolatban a láthatatlanság szükségességét fogalmazza meg” – mondta a politikus, ugyanakkor hangsúlyozta: a törvény nem a fóliázást írja elő, hanem azt, hogy a dohánytermékek, illetve a vásárlás folyamata 18 éven aluliak számára ne legyen látható, azaz más megoldást is találhattak volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.