Rogán: Eddig sem kellett fóliázni

A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője szerint a trafikosok leszedhetik a fóliát a boltok üvegéről.

MNO
2015. 04. 29. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt heti kaposvári dohánybolti gyilkosságot egy minden szempontból értelmetlen cselekedetnek nevezte Rogán Antal, hiszen bár a tettes azért gyilkolt, hogy később ne lehessen azonosítani, a boltban kamerák voltak. A gyilkosság minősített eset, amelyre csak elrettentéssel lehet válaszolni – fogalmazott. Kifejtette azt a véleményét is, hogy ha a trafikosok védelméhez az kell, hogy levegyék a fóliát, akkor vegyék le. Arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig sem volt olyan jogszabály, amely előírta volna a fóliázást.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi pécsi látogatásán a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő – mondta. A kormányfő szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni: Magyarország nem riad vissza semmitől, ha állampolgárai védelméről van szó.

Rogán Antal felidézte a Szita Bence-gyilkosságot is. „Amikor ilyen bűnök vannak – fogalmazott Rogán Antal –, óhatatlanul eszébe jut az embernek a halálbüntetés.” Mint mondta: a Fidesz mindig is úgy gondolta, hogy a bűncselekmények megelőzésében a büntető jogszabályok szigorítása a járható út. A három csapás törvény bevezetése nyomán mintegy hétezerrel több bűnöző van börtönben – emelte ki a politikus, aki szerint ha az életellenes bűncselekményt elkövetők is az életüket kockáztatnák, az a megelőzést szolgálná. Az európai uniós egyezmények tiltják a halálbüntetést – emlékeztetett Rogán Antal, de hozzátette: ha egy tagállam közvéleménye ezt akarja, az unió szintjén fel lehet vetni egy érdemi vitát a halálbüntetésről.

A halálbüntetés nagyon sok embert érdekel, ezért érdemes vitát folytatni róla – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a TV2 Mokka című műsorában szerda reggel. A politikus úgy fogalmazott: azért, mert beléptünk az Európai Unióba, „még egy csomó témát fel lehet vetni, mert változik az idő, mert változnak a megítélések”. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a halálbüntetés témájának felvetése egy demokráciában „biztosan nem tilalmas”.

„A halálbüntetés nagyon sok embert érdekel, ugyanakkor van egy csomó tévhit a halálbüntetéssel kapcsolatban” – mondta, hozzátéve: ezért kell beszélni róla, hogy elmondhassák a pártolói és az ellenzői is az érveiket. A politikus egy kérdésre válaszolva elmondta: ő maga „életpárti”. „Én azt gondolom, amit nem tudunk adni, azt nem vehetjük el” – mondta.

A műsorban a halálbüntetés témájáról beszélt Tóbiás József, az MSZP elnöke is. A pártelnök szerint Orbán Viktor miniszterelnök csak olyankor veszi elő a halálbüntetés témáját, „amikor már nincs érdemi kormányzásra programja, nem tudja, mit kellene tennie”, ezért „bedob olyan témákat”, amelyek megoszthatják a társadalmat és elterelik a valóságról a figyelmet.

Az ellenzéki politikus szerint nincs értelme módosítani a trafiktörvényt, inkább el kellene törölni. Azt mondta, „arra nincs szükség, hogy a haveroknak kézen-közön kiosztott üzleteket továbbra is fenntartson a kormányzat”. Tóbiás József szerint a fóliák leszedése önmagában „pótcselekvés”.

Jeney Orsolya, az Amnesty International (AI) Magyarország igazgatója a műsorban „látványpolitizálásnak” nevezte a halálbüntetés témájának felvetését. Ez „látszatválasz” egy nagyon komoly kérdésre, és csak arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet az olyan igazi problémákról, mint például a bűnmegelőzés. Felhívta a figyelmet arra is, nem bizonyított, hogy a halálbüntetésnek van visszatartó ereje.

Mester Csaba ügyvéd viszont azt állította, hogy a büntetéseknek – így a halálbüntetésnek is – általában van visszatartó erejük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.