Tizennégy magyart kell még kimenteni Jemenből

A tárgyalások jelenlegi állása szerint a csoport egy része kedden távozhat.

MA
2015. 04. 13. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter emlékeztetett: vasárnap 26-an érkeztek Kartúmba, őket a helyszínen a kairói magyar nagykövetség első beosztottja, a helyi tiszteletbeli konzul és a helyi magyar kereskedőház munkatársai fogadták. Mindannyian jól vannak, köztük a hetedik hónapban lévő állapotos nő és a gyermekek is – közölte.

Szijjártó Péter elmondta: a 26 ember közül négyen helyben lakó rokonokhoz mentek, és nem igényeltek további segítséget. Hatan hajnalban felszálltak egy Isztambulba tartó repülőre, ahonnan Budapestre utaznak majd tovább, nekik megvannak a repülőjegyeik, így ők sem kértek további segítséget. Tizenhatan jelenleg egy kartúmi szállodában tartózkodnak, közülük tizennégyen Budapestre kívánnak jönni, ez várhatóan hétfő este, Dohán keresztül történhet, ketten pedig Ammánba utaznak tovább.

Megjegyezte: a szállás és az ellátás költségeit a helyi tiszteletbeli konzul fedezi.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a mentőakció végrehajtásának költsége a jelenlegi számítások alapján mintegy ezer dollár személyenként.

Szijjártó Péter felidézte: a vasárnapi információik alapján még hatan voltak Jemenben, akik magyarok vagy magyar családok tagjai. Azonban ahogy romlik a helyzet, egyre több olyan ember jelentkezik, aki eddig ezt nem tette meg, így jelenleg úgy tűnik, 14 emberről tudnak, akik magyarok, illetve magyar családok tagjai – közölte. Hozzátette: az ő evakuálásukat jelenleg szervezik, a tárgyalások mostani állása szerint e csoport egy része kedden távozhat, addig is folyamatosak az egyeztetések.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorításáért és a törvényes hatalom helyreállításáért március 26-án Szaúd-Arábia más térségbeli arab országokkal együtt katonai hadműveletet indított a lázadók ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.