Újabb pénzügyi cég dőlt be – az emberek utcára vonultak

A vállalat vezetőjéről, „a köztiszteletben álló karcagi emberről” nem tudni, hogy hol van.

MNO
2015. 04. 15. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda délelőtt többen álltak a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft. karcagi fiókja előtt, amely be volt zárva. A polgármester, Dobos László a helyszínen nyilatkozva szomorúnak és meglepőnek nevezte a helyzetet, ugyanis – mint mondta – az utazási iroda vezetőjéről, „a köztiszteletben álló karcagi emberről”, akinek azóta nyoma veszett, senki sem feltételezte a történteket.

Mostanáig 195 feljelentést tettek annak a pénzügyi szolgáltatással is foglalkozó karcagi utazási irodának a károsultjai, amelynél a rendőrség is nyomozást rendelt el – közölte Karcag polgármestere szerda délelőtt az M1-vel.

Zárva volt szerdán a Kft. törökszentmiklósi és debreceni irodája is, a vállalkozás budapesti fiókjában nem válaszoltak a telefonhívásokra, ám a törökszentmiklósi, utaztatással foglalkozó fiók dolgozóit el lehetett érni a honlapon megadott telefonszámokon.

A törökszentmiklósi fiók irodavezetője, Papp-Disznós Ágnes elmondta az MTI-nek: folyamatosan tartják ügyfeleikkel a kapcsolatot, mindenkit felkeresnek előbb telefonon, majd személyesen is. Hozzátette: a nyomozók munkáját igyekeznek segíteni azzal, hogy ellenőrzik az utasok befizetéseit és azt, hogy a főnökség továbbította-e a befizetéseket a nagyobb utazási irodáknak.

Elmondta: a Kun-Mediátornak két részlege van, az egyikben befektetésekkel, a másikban utazások szervezésével és valutaváltással foglalkoznak, ide tartozik a törökszentmiklósi is. Papp-Disznós Ágnes elmondta, hogy a cégvezetőkről nincs információjuk, ők sem tudták utolérni főnökeiket, de az irodában dolgozó 14-15 alkalmazott hiánytalanul megkapta a legutóbbi fizetését.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-t. A minisztériumi közlés szerint az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy a cég utazásszervezési tevékenysége miatt kerülhetett-e bárki veszélybe, vagy kára származhatott-e abból. A vizsgálatnak tisztáznia kell azt is, hogy a cég működése során nyújtott-e szabálytalan módon, engedély nélkül pénzügyi szolgáltatást – hangsúlyozta az NGM.

A Police.hu kedden este tette közzé, hogy sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz.

A Police.hu-n megjelent közlemény szerint többen személyesen tettek bejelentést április 14-én a Karcagi Rendőrkapitányságon, mert egy – többek között – pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában befektetési szándékkal elhelyezett pénzükhöz a lekötési idő lejárta után nem fértek hozzá.

A feljelentők a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a budapesti székhelyű szolgáltató kft.-nél a közlemény szerint, amely a céget nem nevezte meg.

A tájékoztatás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatja, és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye a nyomozó hatóság előtt nem ismert.

Jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fő tevékenysége szerint utazásszervezéssel foglalkozó Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-nél – közölte a felügyeleti hatóság szerdán az MTI-vel.

Helybeliként megdöbbentőnek nevezte a történteket, és az eddigi információk alapján „okosan kitalált bűncselekményről\" beszélt, a károsultaknak pedig eredményes felderítő munkát és jogi segítséget ígért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Karcagon élő elnöke a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. helyi fiókja ügyében a városházán szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Sándor (Fidesz–KDNP) hangsúlyozta: a legfrissebb adatok szerint 200-nál több károsultról tudnak, ám ez a szám „percről percre nő”. Jelenleg kétmilliárd forint körülire becsülhető az az összeg, amelynek sorsáról és hollétéről nem tudnak – tette hozzá.

Elmondta, Karcag kis város, ahol néhány tízmillió forint elköltése vagy befektetése is feltűnik az embereknek. Mivel ilyesmit nem tapasztaltak, feltételezhető, hogy „a pénz nem itt van” – fogalmazott, aláhúzva, hogy bárhová vitték is a cég közismert, helybeli tulajdonosai a pénzt, azt „így vagy úgy, de meg lehet és meg kell találni és visszaadni a károsultaknak\".

Egyelőre nem érkezett bejelentés esetlegesen károsult utasoktól a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH). Békési Tamás, az MKEH főosztályvezető-helyettese szerdán az MTI érdeklődésére közölte azt is: az utazási vállalkozótól sem érkezett olyan jelzés, hogy fizetésképtelen lenne, nem tudja az utasait elutaztatni vagy hazaszállítani. Békési Tamás hozzátette: mivel a sajtóhírek szerint a vállalkozás vezetője eltűnt, ezért nem kizárható, hogy az esetleges utazási szerződésekben foglalt kötelezettségeit nem tudja majd teljesíteni a cég, de eddig nem jelentkeztek károsult utasok.

Kicsi az esélye annak, hogy lenne jelenleg külföldön tartózkodó utas, de erről egyelőre nincs információ - jelezte a főosztályvezető-helyettes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.