Vadai még aggódhat

Ismét meghosszabbította az ügyészség a Vadai Ágnes egykori hivatali honlapja miatt folyamatban lévő nyomozást.

Munkatársainktól
2015. 04. 14. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Honvédelmi Minisztérium (MN) volt parlamenti államtitkára weboldalának előállításával és karbantartásával összefüggésben Hende Csaba 2013. július 18-i feljelentése nyomán hűtlen kezelés gyanújával indult eljárás ismeretlen tettes ellen. Érdemes megjegyezni, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezés értelmében a nyomozást a lehető legrövidebb időn belül kell lefolytatni, a Legfőbb Ügyészség viszont ameddig ez indokolt, 3-3 hónappal újra és újra kitolhatja az eljárás befejezésének határnapját.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hűtlen kezelés gyanúja vélhetőleg azért vetődött fel, mert Vadai államtitkári honlapjának szerkesztésével és az ehhez köthető PR-feladatokkal két külsős céget is megbíztak több millió forintért, miközben ez a HM belső szabályzata szerint az akkori kommunikációs főosztály feladata volt. A gyanú szerint a kifizetésekről megkérdőjelezhető teljesítési igazolások készültek, amelyeket Vadai Ágnes írt alá államtitkárként. Úgy tudjuk, a külső webes cégekkel Szeredi Péter szerződött, a szocialista Szekeres Imre akkori honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, aki szintén szerepel az ügyészséghez eljuttatott feljelentésben. Vadai Ágnes többször is arra hivatkozott: ha megsértette volna a szabályokat, arról a HM jogászai nyilván tájékoztatták volna, a teljesítést pedig maga a honlap igazolja.

A történetet tovább árnyalja, hogy értesüléseink szerint Vadai honlapjának egyik fejlesztője, a Magnet-X 2000 Kft. több egykori MSZP-s vezető politikus internetes oldalán is dolgozott a Gyurcsány-kormány idején. A társaság korábban fejlesztője volt például a szocialista vezetésű Újbuda weblapjának. De e cég gondozta ebben az időben Terézváros honlapját is, illetve a szocialista Kökény Mihály internetes oldalát, valamint referenciái közé sorolta a Mandur.hu-t, vagyis Mandur Lászlónak, az Országgyűlés egykori szocialista alelnökének internetes felületét. A Magnet-X 2000 Kft. egyik alapítója a főváros informatikai bizottságának külsős tagja volt, másrészt a ferencvárosi testületet erősítette szocialista városatyaként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.