Vasárnapi zárva tartás: ezzel nem számoltak

Egy 2007-es rendelet miatt iskolapadba kell küldeniük a kisbolttulajdonosoknak saját családtagjaikat.

kn
2015. 04. 18. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iskolapadba kell küldeniük saját családtagjaikat az élelmiszerkisbolt-tulajdonosoknak, ha vasárnap is nyitva akarnak tartani – írja a Népszabadság. Egy 2007-es rendelet szerint ugyanis csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet az eladó, ez alól nem kivétel a vasárnaponként a pult mögé állított kisegítő családtag sem.

Bár az egykori Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium végül mentesített sok munkakört a kötelező szakmai képesítés alól – így a szakszervezetek nagy ellenkezésére a nagy hipermarketek árufeltöltői és kasszásai kikerültek a körből –, az élelmiszerrel dolgozó eladónak továbbra is élelmiszer-vegyesbolti eladói OKJ-s végzettséggel kell rendelkeznie, függetlenül attól, hogy rendszeresen vagy csak a hét egy napján, vasárnap áll be a pult mögé – számol be a lap.

A Népszabadság kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium – bár a konkrét mai jogi helyzet elemzésébe nem ment bele – jelezte: a rendelet az adminisztráció csökkentése céljából átdolgozás alatt van, és a tárca néhány héten belül előrukkolhat egy új rendeletverzióval. Egyelőre a tárca titka, hogy pontosan milyen változás várható, arról nem tudni, hogy bevontak volna piaci szereplőt is az ötletelésbe.

Mint ismert, az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartása március 15-én lépett hatályba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.