Vegyiművek: nincs közvetlen katasztrófahelyzet

Az államtitkár szerint minden esetleges szennyezésért a károkozóé a felelősség.

MNO
2015. 04. 27. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

V. Németh Zsolt hozzáfűzte: ezt a kijelentést az illetékes katasztrófavédelmi szervezet vezetője tette a múlt héten Budapesten, a ferencvárosi polgármesteri hivatalban a témáról tartott megbeszélésen. Ez a nyilatkozat azért fontos, mert nemcsak a veszélyre kell figyelmeztetni, hanem meg kell akadályozni egy esetleges pánikhelyzet kialakulását is – tette hozzá.

V. Németh Zsolt leszögezte: minden uniós és belföldi jogszabály azt mondja ki, hogy a szennyezésért a károkozó viseli a felelősséget. Az államtitkár kitért rá: a Budapesti Vegyiműveket 1993-ban privatizálták, 2000-től a cég tulajdonosi szerkezete folyamatosan változik, s a társaság 2007 óta felszámolás alatt áll. A vállalathoz több telephely is tartozik Budapesten és a fővároson kívül is, de jellemző, hogy valamennyi környezeti kárral terhelt. A BVM főbb termékei között szerepelt a klór, a kénsav, a hipó, de enyvek, műtrágyák és különféle ásványi sók, valamint növényvédő szerek is.

A felszámoló az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt., amelyet a környezetvédelmi felügyelőség felszólított, hogy a vagyontárgyak értékesítésekor köteles gondoskodni arról, hogy a vevők vállalják a vagyontárgyakhoz kapcsolódó környezeti terheket is. Ezeket pedig rögzíteni kell az adásvételnél. Ezt a felszámoló nehezményezte. Jelenleg is rendezetlenek a birtokviszonyok, számos peres eljárás és elővásárlási vita van a telephellyel kapcsolatban – mondta.

Felhívta a honatyák figyelmét, hogy a kormányok közül egyiknek sem volt elég forrása arra, hogy az ország összes környezeti kárát felszámolja, ezért a kormányok sora munkálkodik majd azon, hogy a károkat felszámolja. Hozzátette, fontos a prioritások felállítása, az állam pedig arra törekszik, hogy a saját felelősségi körébe tartozó károkra összpontosítsa a forrásokat. Minden olyan helyen pedig, ahol tetten érhető más felelős, például a gyártó, ott ráhárítsa ezeket a terheket – közölte.

Elmondta, ennek jegyében jártak el a szóban forgó ügyben a hatóságok, amelyek határozatokat hoztak a környezeti károk felszámolására. Sőt bírságoltak is összesen 49 millió 257 ezer forint értékben. Emellett 2011-ben a BVM ügyében az illetékes környezetvédelmi felügyelőség büntető feljelentést is tett, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, a nyomozás most is tart – mondta V. Németh Zsolt.

Az államtitkár úgy vélekedett: a felszámolási eljárás végén sem lesz arra pénz, hogy az Illatos úton a környezeti károkat felszámolják. Ezért az államnak is szerepet kell vállalnia ebben. A szaktárca pedig arra készül, hogy az unió jelenlegi költségvetési időszakában a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében fordít pénzt a kárfelszámolásra. Ehhez azonban állami felelősségi körbe kell kerülnie az ügynek, mert magánterületen ilyen állami beavatkozásra nincs mód – közölte. Úgy vélte, ennek érdekében jogszabályt kell módosítani, s csak ezt követően kerülhet sor a hordók elszállítására és a terület kármentesítésére.

Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára elmondta, a hatóságok folyamatosan monitorozzák az BVM Illatos úti telephelyét.

Az ellenzéki képviselők az ülésen a konkrét intézkedéseket hiányolták és hathatós, gyors cselekvésre szólították fel az állami szervezeteket. Sallai R. Benedek (LMP), a bizottság elnöke arról beszélt az MTI-nek a testületi ülést követően, hogy a képviselőket nagyon érdekli, hogy veszélyezteti-e a környezetet a BVM fővárosi telephelye.

Hetek óta jelennek meg hírek a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén tárolt nagy mennyiségű mérgező anyagról. Legutóbb épp a Föld napján az MNO.hu adta közre, hogy a rendőrség hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt nyomozást rendelt el, a jövő nemzedékek szószólója pedig vizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál. A hordók azonban nem tűnnek el egyik pillanatról a másikra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.