Zoltai még most is Lázár tanácsadója

A döntést többek között Schmidt Mária és Gulyás Gergely is élesen kritizálta.

Győr Ágnes
2015. 04. 18. 2:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökség ugyanakkor egyelőre nem támasztotta alá értesüléseinket. Ismeretes, felháborodást keltett, amikor tavaly ősszel bejelentették, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) korábbi ügyvezető igazgatóját nevezi ki tanácsadójának Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője. A döntést többen, köztük Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója, s Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke is élesen kritizálta. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a bejelentés után közvetlenül és a közelmúltban ismét arról beszélt az ATV egyik műsorában, hogy elég jók a kapcsolataik a kormánnyal, így nincsen szükségük senkire, hogy eljárjon az érdekükben.

Zoltai Gusztáv korábban több évtizeden át viselte az ügyvezetői státust a Mazsihiszben. Tavaly áprilisban jelentette be, hogy lemond a szervezetnél betöltött tisztségéről, és közölte azt is, hogy távozik a Budapesti Zsidó Hitközösség ügyvezető igazgatói posztjáról is. Ez röviddel azután történt, hogy befejeződött a Mazsihisz gazdasági és pénzügyi átvilágítása. Döntését magánéleti okokkal magyarázta. Annak ellenére, hogy a Mazsihisztől hivatalosan eltávolodott, Zoltai Gusztáv személye a szervezethez közeli forrásaink szerint továbbra is meghatározó. A Mazsihisznél május tizedikén lesz tisztújítás, és noha hivatalos jelöltek még nincsenek, egyes hírek szerint Heisler András mellett Feldmájer Péter korábbi elnök és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség vezetője (DZSH) jöhet szóba mint potenciális elnökjelölt.

Ebből a szempontból egyesek szerint jelzésértékűnek tekinthető, hogy a minap a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából Zoltai Gusztáv a DZSH elnökével közösen vett részt a Duna-parti cipőknél megtartott megemlékezésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.