Zugló nem támogatná a Városliget új épületeinek megépítését

A testület csak a meglévőket újítaná fel.

MNO
2015. 04. 23. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét igen és nyolc nem szavazattal elfogadott dokumentumban rögzítette Zugló képviselő-testülete, hogy támogatják a Ligetben a meglévő épületek felújítását, a közlekedés átszervezését, a park rendbetételét, de ellenzik az új épületek megépítését. Mindezt Karácsony Gergely (PM), a XIV. kerület polgármestere jelentette be az ülést követően.

A polgármester kifogásolta, hogy a kormány eddig a megkérdezésük nélkül hozott döntéseket. Hozzátette: bár mostani határozatuk jogilag nem kötelezi a kormányt, politikai jelentősége van, hogy kifejtették, mit gondolnak.

Tájékoztatása szerint a testületi ülésen részt vett Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, de nem tudta meggyőzni a képviselők többségét arról, hogy az új múzeumi épületek „bezsúfolása” nem eredményezné a terület jellegének erőteljes megváltozását és javítaná a zuglóiak életminőségét.

Karácsony Gergely kitért arra: a fejlesztéseknek más zuglói területeken – például Rákosrendezőn – örülnének, ugyanakkor úgy tartják, hogy a Városligetnek zöld szabadidős övezetnek kell maradnia. A Petőfi Csarnokot illetően a kerület vezetője jelezte, hogy az annak helyére tervezett grandiózus épületeket elutasítják, ugyanakkor más létesítményt vagy a felújítást elfogadhatónak tartják.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a távirati irodához eljuttatott reagálásában sajnálatosnak tartotta, hogy a zuglói képviselő-testület „politikai megfontolások alapján hozta meg a Városligettel kapcsolatos politikai nyilatkozatát”. Elutasította azt a felvetést, hogy a Városliget zöldterületi fejlesztéseiről szakmai érvek alapján szóló vita folyjon.

A közlemény szerint a miniszteri biztos az ülésen javasolta, hogy egy héttel halasszák el a Városligetről szóló előterjesztésről a döntést és ez alatt a zuglói polgármesteri hivatal szakértői a Városliget Zrt. szakértőivel együtt tekintsék át a zöldterület fejlesztésével kapcsolatos adatokat és tényeket, „amely alapján egyértelműen világossá válhat a képviselő-testület számára, hogy a Városligetben a Liget Projekt eredményeképpen a zöldterület nőni és gazdagodni fog”.

Baán szerint „a tények szakmai alapú áttekintése alapján egyértelmű lehetett volna a helyi képviselők számára is, hogy a ma elfogadott előterjesztés kiindulópontja – miszerint a Liget zöldfelülete a fejlesztéseket követően csökkenne – egyértelműen nem igaz”.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Liget Budapest projektnek köszönhetően a jelenlegi 60-ról – több tízezer négyzetméternyi új felülettel – 65 százalékra nő a Városliget zöldfelületének aránya és mindez úgy fog megtörténni, hogy az évtizedek óta lepusztult növényállomány is megújul.

Decemberben zárult le a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat. A csaknem félezer beérkezett anonim pályamű közül a tizenegy tagú, magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg a 2018-ra teljesen megújuló Városligetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.